'Sağlık çalışanları da hukuka uygun davranmalı'

Anadolu Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Yusuf Babar, Adana'da doktorun hastayı ameliyat etmediği iddiasına ilişkin, "Hasta yakınları duracakları yeri bilecek ama sağlık çalışanları da hukuka uygun davranmak zorunda" ifadesini kullandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2014 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sağlık çalışanları da hukuka uygun davranmalı'

Anadolu Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı Yusuf Babar, yaptığı yazılı açıklamada, bazı gazetelerde, "Adana Devlet Hastanesinde görevli doktorun apandisit teşhisi konularak ameliyat edilmesine karar verilen hastanın kocasıyla tartıştığı için operasyonu gerçekleştirmediği" yönünde haberler yer aldığını belirtti.

Hastanın gittiği sağlık kuruluşunun kamuya ait devlet hastanesi olduğunu vurgulayan Babar, kamu personelinin kendisine herhangi fiili şiddet uygulamadığı sürece hastasına iyi davranmak zorunda olduğunu aktardı.

Hasta ve hasta yakınlarının hekimin tedavi şekline müdahale edemeyeceği vurgulayan Babar, şunları kaydetti: "Buradaki sorunun hasta ve yakınının yeterince bilgilendirilmediğinden kaynaklandığını düşürüyoruz. Hekim arkadaşımız herhalde devletin hastanesini 'özel hastane' gibi görmüş olmalı ki hastayı bina dışına çıkararak kaderine terk etmiştir. Eğer hasta yakını kendisine hakaret etmişse bunu gerekli yerlere bildirmelidir. Dolayısıyla hasta yakınları duracakları yeri bilecek ama sağlık çalışanları da hukuka uygun davranmak zorunda."

OLAYIN GEÇMİŞİ

Adana'da karın ağrısı şikayetiyle hastaneye giden ve apandisit teşhisi konularak ameliyat olmak için bekletilen kadın hastanın, kocasının tepki göstermesi üzerine doktor tarafından hastaneden geri gönderildiği ileri sürülmüştü. Bu durumun sorulması üzerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, hasta ve hasta yakınlarının arzularına veya onların istediği hıza göre bir tedavi yönteminin, dünyanın hiçbir yerinde olmadığını söylemişti. Müezzinoğlu, "Tedavinin planını hasta yakınları yapmaya kalkarsa bu işin içinden doktorlar da biz yöneticiler de çıkamayız. Hasta, hekime teslim edildikten sonra yönetimi oraya bırakmak lazım. 'Sabah geldim, saat 4 oldu. Hala niye ameliyathaneye alınmadım?' diyorsa, orada, onun bilgisi ona karar vermeye yetmez. Tetkikleri, değerlendirmesi var. Ameliyathanelerin bir planlaması var. Bunların hepsinin kararını, hasta ve hasta yakını karar verirse olmaz. O nedenle herkes durması gereken yeri bilecek. Herkes sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda duyarlılıklarını yapacak" diye konuşmuştu.

Doktor hastayı hastaneden kovdu!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber