Çocuklar çetelerin ağına düşürülüyor

Türkiye'de yaklaşık 16 bin insan kayıp. Bunlardan 5 bin 681'i çocuk. Kaybolan çocuklarla ilgili tablo çok vahim. Bu çocuklar kaçsa da kaçırılsa da büyük oranda çetelerin ağına düşürülüyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Mayıs 2014 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çocuklar çetelerin ağına düşürülüyor

ÜRÜN DİRİER

Yakınlarını Kaybetmiş Aileler Derneği (YAKAD) Başkanı Zafer Özbilici Türkiye'deki kayıp çocukların röntgenini çekti. Özbilici, "Resmi kayıtla göre 18 yaş altındaki kayıp sayısı ise 5 bin 681. Daha çok 15-18 yaş arası çocuklar kayboluyor. Bu çocukların büyük çoğunluğu internette veya dışarıda bir yetişkin tarafından kandırılıp evden ve yurttan kaçan çocuklar.

KAÇIRILANLAR KÜÇÜK

Kaçırılan çocukların yaş aralığı ise daha küçük. Ancak kaçsa da kaçırılsa da çocukları bekleyen tehlikeler aynı. Bu çocuklar fuhuş, dilenci ve hırsızlık çetelerinin ağına düşüyor. İspatlanamasa da çocuklarının organ mafyasının eline düştüğünden şüphelenenler de var" diyor. Özbilici ailelere şu altın önerileri veriyor:

İLGİ ÇOK ÖNEMLİ

"Aileler, çocuk bir hata işlediğinde sakin tepki vermeyi öğrenmeli ve çocuklarına herkesin hata yapabileceği bilincini vermeli. Çocuklarından sevgi ve ilgilerini esirgememeli. Yoksa çocuk o ilgi ve sevgiyi dışarıda arayabiliyor. Özellikle babadan sevgi göremeyen kız çocukları, kendilerinden büyük erkekler tarafından kandırılabiliyor. Bir de magazin programlarına özenerek evden kaçan çocuklar var. Ünlülerde gördüğü gibi mutlu ve ışıltılı bir hayata ulaşacağına inanıyor çocuk aklıyla. Dizi setlerinde bulduğumuz kayıp çocuklar oluyor.

SAÇINI SAKLAYIN

Aile çocuğuyla yakın ilgiyi asla elden bırakmamalı. Bu dediklerim evden kaçan çocuklar için geçerli tabii. Çocukların kaçırılması tehdidine karşı da ailenin alması gereken bazı önlemler var. Anne-babalar mutlaka çocuklarının diş röntgenlerini çektirip saklamalı. Evde mürekkep ile çocuğunun tüm parmaklarının izini almalı ve bir dosyada saklamalı. Ayrıca kökünden koparılmış saç teli de mutlaka saklanması gerekenler arasında. Çocuğun yanık ve yara izleri, benleri gibi fiziksel özellikleri de bilinmeli. Kaçırılma durumunda bu bilgiler işe yarayacaktır."

ÇARŞIYA GİDİYORUM DİYE EVDEN ÇIKTI

Türkiye'de kayıp çocukların ailelerinin yaşadığı dramın her biri ardında farklı bir hikayeye sahip. Bunlardan biri de Muşlu Daşkın Ailesi... 11 yaşındaki Nurullah Daşkın, bundan tam 5 yıl önce, Muş'un Bulanık İlçesi'nde kayboldu. Mahalle arkadaşlarına 'Çarşıya gidiyorum, gelen var mı?' dedikten sonra onu bir daha gören olmadı. Eğer yaşıyorsa bugün 16 yaşında.

BİR MEZARI OLSUN

Beş çocuğundan dördüncüsü olan Nurullah'ın kaybolduğu günü baba Mehmet Daşkın ağlayarak şöyle anlatıyor: "2009 yılının mayıs ayıydı. Öğleden sonra 4 gibi Nurullah arkadaşlarıyla oynarken çarşıya gitmek için mahalleden ayrılmış. Oğlumu ondan sonra bir daha da gören yok. Arkadaşlarından birinin anlattığına göre, Bulanık Lisesi civarında 40-45 yaşlarında iki adamla konuşuyormuş en son. Amcası sanmışlar. O zamandan beri arıyoruz oğlumu ama hiçbir ipucu bulamadık. Polis de bir ize rastlayamadı.

KEMİĞİNİ BULSAK YETER

Annesi Kibar aylarca ilaçlarla ayakta durdu. Her akşam eve geldiğimde Nurullah'ın fotoğraflarını öperken buluyorum onu. Ölüsünü bulacağımızdan korkuyordum ilk aylarda. Ama şimdi bir kemiğini bulsam ona bile razıyım. En azından bir mezarı olur, biz de gidip başında dua ederiz."

İL İL TEK BAŞINA OĞLUNU ARADI

Oğlunun fotoğraflarını bastırıp bütün Doğu illerine meydanlara yapıştırmış acılı baba. Şimdiye kadar oğullarını gördüklerini söyleyen binlerce de telefon almışlar. Daşkın, "Çok telefonlar geldi oğlunuzu gördük diyen. Gelen telefona göre oğlumu bulacağım umuduyla defalarca başka başka şehirlere gittim ama bulamadım çocuğumu. Bir tek evim var başımı soktuğum. Oğlumu görene, bulana bu evimi hediye edeceğim. Kaçıranlardan da şikayetçi olmayacağım. Yeter ki versinler evladımı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber