Türk edebiyatı altın yılını yaşıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2014 dünya edebiyatına "Türkiye imzası" atmak üzere harekete geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2014 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk edebiyatı altın yılını yaşıyor

ŞENAY ÜNAL - Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2014 dünya edebiyatına "Türkiye imzası" atmak üzere harekete geçti.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in talimatıyla Türk edebiyatının yurt dışında tanıtılması amacıyla önemli adımlar atıldığını bildirdi.

Turşucu, Türkiye'nin ilk kez bu yıl iki kitap fuarında birden onur konuğu olarak temsil edildiğini belirterek, "Bu, zengin kültür ve edebiyat birikimine sahip ülkemiz için çok önemli bir süreç. Türkiye 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayıncılık sektörü temsilcileriyle işbirliği içinde hazırlanan etkinlik programları ile 4 kıtada, 14 ülkede 15 uluslararası kitap fuarına katılacak" dedi.

-İki onur konukluğu birden

Türkiye'nin ilk defa iki kitap fuarında birden onur konuğu olarak temsil edileceğini anlatan Turşucu, bu yılın aynı zamanda ülkemizin en fazla ülkede en çok sayıda kitap fuarına katıldığı yıl olduğunu vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu ile Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı gibi kurumlarla tam bir işbirliği içinde olduklarını kaydeden Turşucu, "Son olarak Macaristan'da onur konuğuyduk. Buradaki Türkiye standında nakkaşhane kurduk. Ebru ve hat sanatının yapılışını katılımcılarla paylaştık. Büyük bir ilgiyle karşılaştık" diye konuştu.

Turşucu, Türk yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren meslek kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini bünyesinde barındıran Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi'nin desteğiyle hazırlanan programlar çerçevesinde Türkiye'nin Budapeşte Uluslararası Kitap Festivali ve Pekin Uluslararası Kitap Fuarı'nda 2014 onur konuğu olduğunu dile getirdi.

-Fuarlar kültür ve sanatın tanıtılmasına aracı oluyor

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Turşucu, fuarlarla ilgili şöyle konuştu:

"Ülkemizin sahip olduğu bu potansiyelin etkin bir şekilde tanıtılması ve dünya kamuoyunun ülkemiz ile ilgili doğru ve doyurucu bilgilere sahip olmasını sağlamak amacıyla Bakanlığımızca yurt dışında düzenlenen uluslararası kitap fuarlarına katılım sağlıyoruz. Dünya yayıncılarını buluşturan uluslararası kitap fuarlarına katılımın, Türkiye'nin kültür, sanat ve edebiyatının evrensel kültür değerleri arasında kendine yer bulmasına ve Türk yayıncılığının ulaştığı ileri düzeyin uluslararası platformda tanıtılmasına büyük katkı sunacağını düşünüyoruz."

Türkiye'nin şu ana kadar uluslararası düzeydeki Paris, Bologna, Londra, Saraybosna, Budapeşte ve Abu Dhabi kitap fuarlarında görücüye çıktığını belirten Turşucu, gelecek günlerde de Tahran, Varşova, Book Expo America, Pekin, Moskova, Liber, Frankfurt, Tunus ve İstanbul kitap fuarlarına katılımın gerçekleştirileceğini söyledi.

-Türk şair ve yazarlar 56 dile çevrildi

Turşucu, Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile ilgili Eserlerin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi (TEDA) kapsamında Sait Faik'ten Elif Şafak'a kadar bin 559 kitabın, 56 farklı dilde ve 61 ülkede çevirisinin yapıldığını bildirdi.

Dünyada Türkiye'nin kültür sanat ve edebiyatına bakışın olumlu anlamda çok değiştiğini vurgulayan Turşucu, etkinin diziler ve kitap satışlarında net bir şekilde görüldüğüne değindi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber