Abiler devreye girdi, Rekabet Kanunu'nda 'kişiye özel düzenleme' için start verildi.

Haber Giriş : 06 Haziran 2006 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek olan ve hiç ilgisi bulunmayan Bütçe Kanunu'na konulması düşünülen bir madde ile Rekabet Kurulu üye sayısı içinden çıkılmaz bir hal alacak. Daha doğrusu Rekabet Kurulu üye sayısı tam bir bilmeceye dönüşecek. Hatırlatmakta yarar var: Rekabet Kurulu 11 üyeden oluşuyordu. 4 üyesi boşalınca bu boş üyeliklere atama yapılmadı. Gerekçe olarak da "11 üye fazladır, üye sayısı 7'ye düşürülsün" gösterildi. Ancak hükümete yakın kaynaklarda güçlü abileri olan bazı kişilerin mutlaka üye olmasını arzu ettiği bir şahıs vardı. Hükümetin vazgeçemediği bu kişi, Mehmet Akif Ersin'den başkası değildi. Mehmet Akif Ersin, daha önce de Rekabet Kurulu'na üye olarak önerilmiş, ancak kararnamesi geri dönmüştü. Hükümet, bir taraftan üye sayısını 7'ye düşürmek istiyor, diğer taraftan da, Mehmet Akif Ersin'den vazgeçemiyordu. Sonuçta boş bulunan 4 üyeden üçü boş tutulup, diğerine Mehmet Akif Ersin'in atanması sağlandı. Hemen arkasından da Kurul üye sayısı 7'ye düşürüldü.

Rekabet Kurulu, çözüm için hukuk servisini seferber etti. Buna nasıl çözüm buluruz diye... Halbuki çözümü gayet basitti. Köşemde birkaç kez de yazmıştım. Eğer Kurul üyeleri hasta, görevli ve izinli değilse en kıdemsiz üye toplantılara katılmaz ve 7 kişi ile kararlar alınır. Hukuk servisi de benim gibi düşünüp Kurul'a bu yönde görüş bildirmiş. Bu görüşten en kıdemsiz, ancak vazgeçilmez üye Mehmet Akif Ersin memnun olmadı. Hemen güçlü abilerine gidip, kendisinin tüm kurul toplantılarına girmesini sağlayacak 'özel yasa' çıkarılmasını istedi. Bu düzenleme yapılmazsa mart ayında boşalacak üyeliklere kadar rekabet kurulu toplantılarının bazılarına katılmaması gerekebilir.

Kişiye özel yasa
Güçlü abileri onu hiç kırar mı? Abiler devreye girdi. Çare arandı. Hangi kanunun kuyruğuna bir madde ekleyelim de, Mehmet Akif Ersin rahatlasın... Çare bulundu. Bütçe yasası TBMM'ye sevk edildi. Bütçe Kanunu'na bir madde ilave edilerek Rekabet Kurulu'nda kararlar 8 üye ile alınabilir diye. Hatta bu düzenleme de Mehmet Akif Ersin'i tatmin etmiyor. Bir küçük talebi daha var. TBMM onu hiç kırar mı? Onu da ilave etsin. Söylenenlere göre bir başka arkadaşının da Kurul üyesi olmasını arzu ediyor. Onun için bir önerge verilmeli ve Rekabet Kurulu üye sayısı 9'a çıksın ki, vazgeçilmez üyenin gönlü rahat olsun.

Hükümeti yıpratır
Mali piyasalar çalkalanıyor. Cari açık ve borç stoğu büyüyor, işsizlik almış başını gidiyor, enflasyon canavarı kafasını kaldırmaya başlamış. Hükümetin temel politikalarından biri olan ve konut hayalini kuran vatandaşlar için Mortgage yasası gündemde yer bulamazken, kişiye özel yasa çıkarılmasını anlamak mümkün değil. İşte AK Parti Hükümeti'ni bu tür anlamsız uygulamalar yıpratıyor.

Hükümetin hiç mi yaptığı iyi iş yok. Bana göre çok var. Ancak bu tür anlamsız uygulamalar yapılan iyi işleri gölgede bırakıyor . Bizden, sizden ayırımı yapılarak toplum geriliyor. Rekabet Kurulu ve TBMM koridorlarında bu düzenleme isteğinin Başbakan Erdoğan'dan geldiği konuşulsa da, benim yaptığım araştırmada Başbakan Erdoğan'ın bu düzenlemeden asla haberi yok. Ülkenin bu kadar sorunu varken, kişiye özel bir uygulama yapılamaz, yapılsa bile Cumhurbaşkanlığı'ndan dönebilir.

Bu yeni düzenleme, "Rekabet Kurulu 7 üyeden oluşur" diyor, ancak Kurul'da 8 üye görev yapıyor. O tarihlerde birkaç kez yazdım. 8 üye ile alınan kararlar geçersiz olacaktır diye. Kimse aldırış etmedi. Çünkü 8. üyenin dokunulmazlığı vardı. Ona karşı çıkmak Hükümet'e karşı çıkmakla eş değer diye fısıldanıyordu. Gün geldi, 8 üye ile alınan kararlar öne sürdüğüm gerekçe ile Danıştay'dan geri döndü.

aydın ayaydın/sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber