İşte gözaltına alınan zanlıların ifadeleri...

Maden faciasıyla ilgili gözaltına alınan zanlılar ifadelerinde suçlamaları reddetti.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Mayıs 2014 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşte gözaltına alınan zanlıların ifadeleri...

Maden faciasıyla ilgili gözaltına alınan zanlılar ifadelerinde suçlamaları reddetti. Zanlılardan vardiya amiri Halil Sarı, madende daha önce de iki kez yangın emareleri görüldüğünü, ancak kül basılarak üretimin durdurulduğunu söyledi...

Maden kazasıyla ilgili yürütülen soruşturmada önceki gün 16 kişi Soma Adliyesi'ne sevk edildi. Sorgulama sonrasında ise Soma Maden İşletme Müdürü Akın Çelik, mühendisler Yalçın Erdoğan ve Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz ile Hilmi Kazık 'taksirle ölüme neden olma' suçundan tutuklandı. Zanlıların ifadelerinde haklarındaki tüm iddiaları reddettikleri öğrenildi.

Aynı yerde karbonmonoksit...

Savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılan vardiya amiri Halil Sarı, ifadesinde madende iki defa daha yangın emareleri görüldüğünü, buna karşılık sadece bu noktalara kül basılarak üretimin buralarda birkaç aylığına durdurulduğunu anlattı: "Geçen sene hatırlamadığım bir tarihte karbonmonoksit yoğunlaşması nedeniyle H2 yarı mekanize üretim durdu ayak külle doldurulmuştu. 6 ay sonra tekrar faaliyete başlandı. Yaklaşık 6-8 ay önce S panosunda benzer şekilde karbonmonoksit yoğunlaşması olmuştu. Kül basılarak iki ay üretim durdurulmuştu. Daha sonra tekrar üretime başlanmıştı diye hatırlıyorum. Bu kararlar iş güvenliği ile ilgili defterlerden görülebilir."

Elektrikler ara ara kesilirdi

Bilirkişi raporunda yer alan ve madende yüksek ısı farkları tespit edildiğine dair rapor hakkında da ise Sarı şunları söyledi: "Ben bilirkişi raporunda geçen gaz ölçümlemelerinin yüksek ivme yaptığından, yüksek sıcaklık farklarından haberdar olmadığım için, bu konuda iş güvenliği uzmanlarının herhangi bir tedbir alıp almadığını bilmiyorum. Elektrik kesintileri daha önce de yaşanırdı. Sık aralıklarla olmasa da kesinti en fazla 30 dakika sürerdi. Uzun süreli elektrik kesintisi olacağında biz bilgilendirilirdik. Bu halde gerekli tedbirler alınarak faaliyetlere başlanır. Üretim yapılmazdı. Ekipleri ocak içerisindeki düzenlemeler için çalıştırırdık."

Gaz oranı normaldi

- Emniyet Vardiya Mühendisi Yalçın Erdoğan (tutuklandı): "Görevim gereği vardiya sırasında ocak içindeki gaz oranını tespit ediyorum. Olması gerekenden farklı bir gaz oranı ölçmedim. Gaz oranını teknik araçlar vasıtasıyla yapıyorum. Kullanmış olduğum aracın aylık gerekli bakımları yapılmıştır. Bu nedenle farklı bir gaz ölçümü yapılması mümkün değildir. Olayda herhangi bir kusurum yok."

Sorumluluk bende değil

- Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy (tutuklandı): "Madendeki gaz ölçüm sensörlerinin olması gerekenden yüksek ölçüm yaptığında bu durumdan sorumlu olan ekip iş sağlığı güvenliği ekibidir. Benim gaz ölçümüne ilişkin herhangi bir sorumluluğum yoktur. Madende bulunan tahkimat ve yollarda ortaya çıkan eksiklikleri ve aksaklıkları teknik nezaretçi defterine kaydetmekle ve bu aksaklıkları işletme müdürlerine bildirmekle görevliyim. Olayın çıkış sebebinde görevime ilişkin herhangi bir aksaklığın olmadığı kanaatindeyim."

Psikolojim bozuk kusurum yok!

Savcılık ifadesinin ardından tutuklanan İşletme Müdürü Akın Çelik, çocuğunun rahatsızlığı nedeniyle olaydan 1 saat sonra madene gittiğini belirterek, 2011 yılı Kasım ayından itibaren madende çalıştığını, 7-24 işletmeyle ilgili bütün problemleri gidermekle yükümlü olduğunu söyledi. Olay günü, saat 15.00 sıralarında madendeki arkadaşlarından birinin aradığını ve U3 bölgesi olarak tanımlanan yerden duman çıktığını söylediğini ifade ederek, "Çocuğumun rahatsızlığı nedeniyle ocak başına 1 saat sonra gittim" dedi.

Kömür kızışması doğal bir olay olduğunu ve kendiliğinden gerçekleşebileceğini belirten Çelik, şunları söyledi:

'Ben de bilmiyorum'

"Sebebini ben de bilmiyorum. Bilirkişi raporlarıyla gerçek ortaya çıkacaktır. Çalıştığım süre boyunca söz konusu maden ocağında herhangi bir anormallik görmedim. Görseydim de, özellikle olay günü hiç kimseyi ocağa sokmazdım. Bizzat onları kurtarmak için kendim girdim. Üzerime düşen her türlü tertibatı aldığım gibi birçok insanın da sağ olarak kurtarılmalarına yardımcı oldum."

Benim vardiyam değildi

Vardiya ayak sorumlusu Selçuk Demirci (serbest): "Maden içerisinde olması gerekenden farklı bir durum ortaya çıktığında emniyet denetçileri bize bilgi verirler bizde madendeki işçileri güvenli bir şekilde madenden çıkarırız. Ancak olay günü kendi vardiyam 00:00-08:00 vardiyasında olağandışı herhangi bir olay gerçekleşmedi." .

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber