Kurtarma istasyonu her madende olmalı

Soma faciasıyla arama kurtarma ekiplerinin önemi bir kez daha kendini gösterdi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 21 Mayıs 2014 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurtarma istasyonu her madende olmalı

Maden kazalarına sanki yer üstü vakaymış gibi ilk anda sivil savunma ve itfaiye ekibi gönderilmesi onların hayatını da tehlikeye sokuyor. Bu nedenle her madende eğitimli kurtarma ekipleri bulunması gerekiyor.

HAKKI KURBAN

Soma faciasıyla arama kurtarma ekiplerinin önemi bir kez daha kendini gösterdi. Maden Mühendisleri Odası'nın (MMO) Soma'daki faciadan kısa bir süre önce hazırladığı "Madenlerde Arama/Kurtarma" analizi maden kazaları sırasında yapılan hataları gözler önüne seriyor. Analizdeki tespitler, Soma'da maalesef acı bir şekilde test edilmiş oldu.

Zonguldak'tan Bolu'ya, Manisa'dan Ankara'ya kadar çeşitli maden ocaklarında yapılan incelemelerin ardından hazırlanan analizde, her madende Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) Arama Kurtarma ekibi gibi uzmanlaşmış kurtarma ekipleri bulunması gerektiği vurgulandı.

İTFAİYE SEVKİ YANLIŞ

Analizde şu ifadeler dikkat çekti: "Yeraltı maden kazalarının (patlama, yangın, göçük) sanki yerüstü vakası gibi algılanması nedeniyle kaza yerine, ilk anda sivil savunma ve itfaiye ekipleri sevk edilmektedir. Ancak yeraltı eğitimi, teçhizatı ve bunları kullanma becerisinden yoksun bu ekipler, kurtarmadan ziyade kendi güvenliğini riske atıyor, yeraltında yeni kazalara neden olabiliyor."

TAHLİSİYE EKİPLERİ GÖREV ALMALI

Raporda, öne çıkan tespitler ve öneriler de özetle şöyle sıralandı:

* Özellikle yer altı maden kazalarına sivil savunma ve itfaiye ekipleri sevk edilmemeli. Tahlisiye ekipleri görev almalı.

* Asıl olan, her bir maden ocağında bir kurtarma istasyonu bulunmasıdır. (Mevcut durumda, 50 km yarı çapı olan maden işletmeleri, merkezi noktada ortak kurtarma istasyonu kullanabiliyor)

* Kaza yeri güvenliği, kolluk güçleri tarafından sağlanmaktadır. Kaza yerinde kurtarma ve sağlık ekiplerinin konuşlandırılacağı yer belirlenerek, güvenlik şeridi olabildiğince buradan ve olay yerinden uzak tutulmalıdır.

* Kaza yeri, kazazede yakınları ve çevrede oturanların akınına uğramaktadır. Bu durum, yeterli ve uygun tedbirler alınmadığı takdirde, ekiplerin can güvenlikleri ile sağlıklı çalışma ortamını riske sokmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber