Merkez Bankasının müdahalesinin ayrıntıları netleşmeyle başladı...

Haber Giriş : 07 Haziran 2006 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Herkesin merakla beklediği ?karar anı' geldi. Para Politikası Kurulu bugün toplanıyor. BUGÜN, beklenen kararın şifresini açıklıyor. Faiz ve dövize sert müdahale yok. Psikolojik etkisi yüksek küçük dozlarla ateş düşürülecek

Merkez Bankası, bugün yapacağı olağanüstü Para Politikası Kurulu toplantısıyla ekonominin geleceğini belirleyecek Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın verdiği sinyali alan piyasalar, faizlerde en az 1 puanlık artış bekliyor. Ancak, yüksek oranlı faiz artışının enflasyon hedeflemesini zora sokacağı hesabını yapan Merkez yönetimi, 0,5 puanlık artış üzerinde duruyor... Kurul, düşük oranlı faiz artırımının yanı sıra, dövizdeki tırmanışı frenlemeye yönelik 50 veya 100 milyon dolarlık günlük döviz satış ihalelerine başlayıp başlamama konusunu da görüşecek. Döviz ve faizdeki sert çıkışın yol açtığı zararı her geçen gün daha da derinden hisseden ekonomi çevreleri için Merkez Bankası'nın bugün vereceği karar hayati önem taşıyor. Piyasalar gecelik faizlerle bono faizleri arasındaki uçuruma işaret edip 1 ila 2 puanlık artışa işaret ederken, Merkez Bankası, enflasyon hedeflemesi rejimini tehlikeye düşürmeyecek bir oranı önemsiyor. Bilgi veren bir Merkez Bankası yetkilisi, ?Yüksek oranlı bir faiz artırımı enflasyon hedeflemesinden vazgeçildiği şeklinde kritik bir sonuç doğurur ki bu programın iflasına kadar uzanan yorumlara yol açar? dedi. Para Politikası Kurulu, bugün faizle birlikte döviz satışını da tartışacak.

Düşük oranlı faiz artırımının döviz satışı ile desteklenebileceğini ifade eden kaynaklar, bir süre öncesine kadar günlük döviz alım ihaleleri yapan Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde döviz satışına geçebileceğini ifade ettiler.

DÖVİZ SATACAK MI ?

Buna göre, Merkez Bankası kura 4-5 milyar dolarlık sert satış müdahalesinde bulunmak yerine günlük 50 veya 100 milyon dolarlık döviz satışı yapabilecek. Merkez Bankası'nın elinde bu amaçla kullanabileceği 17 milyar doların bulunduğunu ifade eden kaynaklar, ?Şu anda TMSF döviz satışını zaten yapıyor. Bu nedenle ya TMSF'nin operasyonu tamamlaması beklenebilir ya da günlük satışların etkisini yükseltmek için satışa başlanabilir? dediler.

PSİKOLOJİK TEDAVİ

MB Başkanı Durmuş Yılmaz'ın olağanüstü Kurul toplantısını önceden haber vererek piyasaların nabzını ölçmek istediğini belirten kaynaklar, ?Piyasalarda oluşan değerlendirmeler kuşkusuz çok önemli. Ancak, biliyoruz ki herkes kendi pozisyonuna göre Merkez'den bir şeyler bekliyor. Merkez ise enflasyon pozisyonunu bozmak istemiyor. Dolayısıyla dengeleri bozacak sert önlemlerden çok psikolojik etkisi yüksek tedaviler daha ağır basıyor? dediler.

Döviz sevindirdi borsa üzdü

Son bir aydır dalgalanan mali piyasalar, küçük büyük tüm yatırımcıları şaşkına çevirdi. Döviz kurlarının hızlı yükselişi, borsanın bir aşağı bir yukarı dalgalanması, bono faizlerindeki artış yatırımcıyı ?ben şimdi nereye yatırım yapayım? türü arayışlarla baş başa bıraktı. Son iki yıldır yatırımcının gözdesi haline gelen Yeni Türk Lirası, son dönemdeki dalgalanmalar nedeniyle irtifa kaybetti. Son bir aylık dönemde, yatırım araçlarına baktığımızda, en çok getirinin euroda olduğunu görüyoruz. Bir ay önce bin YTL'sini euroya yatırın bir kişi, bugün 181 YTL kazanç elde etti. Dolara yatıranlar ise aynı dönemde 175 YTL gelir sağladı. Daha istikrarsız bir görüntü çizen Cumhuriyet Altını ise sadece 40 YTL kazandırdı. Yatırımcıyı, en çok üzen yatırım aracı ise hisse senetleri oldu. Önce artan enflasyondan ve yabancı yatırımcıların çıkmasından etkilenen borsa endeksi, son olarak da faiz artırımıyla ilgili senaryoların etkisinde kaldı. Bir ay önce borsadan bin YTL'lik hisse senedi alanlar bugün 162 YTL kaybetti.

erdoğan süzer/bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber