Gurbetçi oyları Ankara'da sayılacak

Cumhurbaşkanı ilk kez halk tarafından seçilecek. Bir başka ilk ise yaklaşık 2 milyon 750 bin gurbetçi bulundukları ülkelerde oy kullanacak. Ancak gurbetçilerin yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt yaptırması, 4 gün sürecek oy verme işlemi için randevu alması gerekiyor. Gurbetçilerin kullandığı oyların sayımı ise Ankara'da yapılacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Mayıs 2014 09:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gurbetçi oyları Ankara'da sayılacak

KEZBAN BÜLBÜL

Cumhurbaşkanlığı seçimleri halkın ilk kez cumhurbaşkanı seçmesinin yanında bir başka ilke de sahne olacak. Yurt dışındaki Türk vatandaşları bulundukları ülkelerde ilk kez Türkiye'deki bir seçim için oy kullanabilecek. Oy verme hakkını kullanmak isteyen gurbetçilerin YSK'nın sitesinden Yurtdışı Seçmen Kütüğü'ne kayıt olmaları ve YSK'nın belirlediği tarihlerde kendilerine uygun gün için randevu almaları gerekiyor. Randevu gününde sandığa gitmeyen vatandaşlar, sadece gümrüklerde oy kullanabilecek.

4 GÜN SÜRECEK

AK Parti'nin YSK temsilcisi Şeref Malkoç, yurt dışı seçimlerinde randevu alınmasından oyların saklanmasına ve Türkiye'ye ulaştırılmasına kadar uygulanacak sistemi Yeni Şafak'a anlattı.

Malkoç, yurt dışında 54 ülkede 103 temsilcilikte 2 milyon 750 bin seçmenin oy kullanabileceğini belirterek, ilk tur oy verme işlemi için 31 Temmuz - 3 Ağustos tarihleri arasında 4 gün belirlendiğini dile getirdi. Ülkelere göre gün sayısının değişebileceğini kaydeden Malkoç, 'Mesela Kanada'da çok fazla seçmen yok, orada bir gün yeterli olabilir. Her ülke için belirlenen tarihler YSK'nın sitesinden ilan edilecek' dedi.

ADIM ADIM YAPILMASI GEREKENLER

Malkoç, yurtdışındaki seçmenlerin oy kullanabilmek için yapması gerekenleri adım adım şöyle anlattı:

'YSK'nın sitesini takip etsinler. Yurtdışı Seçmen Kütüğü'nde kayıtları yoksa mutlaka temsilciliklerimize giderek seçmen kütüğüne kayıt yaptırmaları gerekir. 21 Temmuz'dan 26 Temmuz'a kadar internet üzerinden oy kullanmak için randevu alsınlar. Randevu gününde de mutlaka gidip oyunu kullanması gerekiyor. Ancak randevu gününü kaçıran bir gurbetçi, gümrük kapısında da oyunu kullanabilir. Türkiye'ye izne gelenler de gümrüklerde oy kullanabilir.'

Randevu şart

Oy verme işleminin ileride elektronik oylama sistemine geçildiğinde kolaylaşacağını ama şimdiki sistemin böyle olduğunu dile getiren Malkoç, 'Aile reisi bütün aile fertlerinin seçmen kütüğüne kaydını yapabilir ve randevu alabilir. Onun dışında herkes randevusunu kendisi alacak. Topluca alınmasının istismarı olabilir. Ve randevu günü oyunu kullanabilir' dedi. Yurtdışındaki seçmenin hem yurtdışında hem de gümrükte oy kullanmasının mümkün olmadığını kaydeden Malkoç, 'Yaz iznini Türkiye'de kullandığı için yurtdışında oy kullanamayan vatandaşlar, 26 Temmuz'dan itibaren gümrüklerdeki sandıklarda oy kullanabilir. Kendisinin giriş yaptığı gümrük olmak zorunda değil' diye konuştu.

5 anahtarlı odalarda saklanacak

Yurt dışında kullanılan oyların Türkiye'de seçimin yapılacağı 10 Ağustos'a kadar güvenli biçimde saklanması sorununun YSK genelgeleriyle çözüleceğini belirten Malkoç, uygulanacak sistemi şöyle anlattı: 'Oylar kullanıldı, sandık açıldı, kaç tane zarf var sayılacak, bir tutanağa bağlanacak ve zarflar açılmadan bir torbaya konulacak, torba mühürlenecek. Mühürlü torbalar, saklama kurulu tarafından Türkiye'nin yurtdışı temsilciliği görevlilerinin nezaretinde saklama odasına konulacak. Bu saklama odasının 4-5 tane anahtarı olacak. Siyasi parti temsilcilerinde ve sandık kurulu temsilcisinde birer anahtar bulunacak.

OYLARI THY TAŞIYACAK

Anahtarların hepsi birarada olmadan oda açılamayacak' dedi. Oylama bittikten sonra mühürlü torbaların THY aracılığıyla Türkiye'ye getirileceğini belirten Malkoç, '10 Ağustos günü bu oylar kapalı zarf olarak Ankara'da Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'nda olacak. Ankara'da yurt dışı ilçe seçim kurulunda seçim günü bu oylar sayılacak' diye konuştu.

Malkoç, Ankara'da yurtdışı oy torbalarının seçim gününe kadar saklanacağı mekanı Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu'nun belirleyeceğini belirterek, bu yerin Ankara'daki ATO Kongre Merkezi gibi büyük bir salon olabileceğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber