Ayşe öğretmen Bakanlık'tan tazminat kazandı

Haber Giriş : 07 Haziran 2006 11:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Müfettişlerce akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespiti için hastaneye sevkedilip ?Sağlam' raporu alan 24 yıllık Türkçe öğretmeni Ayşe Sumru Sağlam, Milli Eğitim Bakanlığı'nı 3 bin YTL tazminata mahkum ettirdi.

11 gün kaldığı psikiyatri servisinde yaşadıklarının bedeli olamayacağını belirten Sağlam, ?3 bin YTL'yi dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitim masrafları için harcayacağım? dedi.

Konya'nın Selçuklu İlçesindeki Mareşal Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'nda, 2004 yılında teftiş yapan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Teftiş Kurulu müfettişleri, Türkçe öğretmeni 48 yaşındaki Ayşe Sumru Sağlam'ın, ?Kıyafetine dikkat etmediği ve öğrenciler üzerinde otorite kuramadığı' gerekçesiyle öğretmenlik için yetersiz olduğu kanısına vardı.

Sağlam'a 58 puan veren müfettişler, akli dengesinin yerinde olup olmadığının kontrolü için Sağlam'ı, Konya Numune Hastanesi'ne sevk etti. Yapılan muayenin ardından uzman doktorlar tarafından verilen ?Akli dengesi yerindedir' raporu üzerine öğretmen Sağlam, görevine döndü.

DOLABA KİLİTLEDİLER İDDİASI

Ayşe Sumru Sağlam, görevine döndükten bir yıl sonra, okul yönetiminin iddiasına göre veliler, ?Sınıfta hakimiyet sağlayamıyor' ve ?ilköğretim okulundaki öğrenciler, kadın öğretmeni malzeme dolabına kilitlediler' diyerek Sağlam'ı idareye şikayet etti.

İddialar üzerine, Selçuklu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Sağlam'ın ikinci kez hastanede psikiyatri kontrolünden geçirilmesini isteyerek, öğretmeni Numune Hastanesi Psiyatri Servisi'ne gönderdi. Sağlam, hakkındaki ?tam teşekküllü bir hastanede psikiyatri kontrolü' talebi doğrultusunda Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Psikayri Servisi'ne sevk edildi. Tıp Fakültesi'nde 2'si profesör 3 kişilik uzman kurul tarafından muayenesi yapılan öğretmen Sağlam, serviste yatırılarak 11 gün müşahade altında tutuldu.

?HASTANEDE SALDIRIYA UĞRADIM'

Sağlam, müşahade altında tutulduğu 11 gün süresince psikiyatri servisindeki diğer hastaların saldırısına uğradığını söyledi. 11 gün boyunca kabus dolu günler geçirdiğini anlatan Sağlam, ?Hastalar, kafama vazo ve kül tablası fırlattı. Kimileri de üzerime saldırdı ve beni taciz etti. Doktorlar ve hemşireler sayesinde kurtuldum? dedi.

Uzman kurul, Ayşe Sumru Sağlam'a ?Yatış süresince yapılan görüşmelerde belirgin bir psikopatoloji saptanmamıştır' raporu verdi. Sağlam, raporunu alarak okula döndü. Öğrenciler üzerinde hiç bir otoritesi kalmadığını belirten Sağlam, ?Derslerde öğrencilerim benimle dalga geçmeye başladı. Kendi aralarında bana ?Deli' lakabı taktıklarını duydum. Okulda adım adeta deliye çıktı. Ömrümün yarısını bu ülkenin çocuklarını yetiştirmeye adadım. 24 yıllık meslek yaşamımın ardından hiç haketmediğim bir muamele ile karşılaştım. Psikayatri Servisi'nde yaşadıklarımdan çok öğrencilerimin ve bazı öğretmen arkadaşlarımın bana ?Deli' damgası vurması çok ağırıma gitti. Hastane'den sağlam raporu aldım ama toplumun gözünde deli olmadığıma kimseyi inandıramadım? dedi.

Öğretmen Sağlam, yaşadıklarının sorumlusu olarak gördüğü Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine mayıs 2005'te 30 bin YTL'lik manevi tazminat davası açtı.

Konya 1'inci İdare Mahkemesi'nde görülen dava, geçtiğimiz hafta sonuçlanarak taraflara tebliğ edildi. Mahkeme, bakanlığın öğretmen Sağlam'a 3 bin YTL tazminat ödemesine karar verdi. Sağlam, ?11 gün kaldığım psikiyatri servisinde yaşadıklarının bedeli olamaz. Eğer mahkeme 30 bin YTL'ye karar verseydi paranın tamamını yapımı süren bir okul inşaatı için harcayacaktım. 3 bin YTL'ye hükmetmesi beni hiç üzmedi. Önemli olan miktar değil, onur mücadelesinden haklı çıkmış olmamdır. Alacağım 3 bin YTL'yi de dar gelirli ailelerin çocuklarının eğitim giderlerine harcayacağım? dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber