Polis kaydı iptali esastan görüşülecek

Anayasa Mahkemesi (AYM), dün yaptığı toplantıda çeşitli mahkemelerden gelen veya CHP’nin açtığı davalarda 4 önemli iptal isteminin esastan görüşülmesine karar verdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Mayıs 2014 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polis kaydı iptali esastan görüşülecek

KEMAL GÖKTAŞ Ankara

AYM, 17 Aralık ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonları sürecinden sonra yapılan değişiklikle "iletişimin izlenmesi, dinlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin taleplere ilişkin kararların ağır ceza mahkemesince oy birliğiyle verileceğine ve itiraz üzerine bu tedbire karar verilebilmesi için de oy birliğinin aranmasına" ilişkin düzenlemenin iptal istemini daha sonra karara bağlayacak.

Yüksek Mahkeme, CHP'nin Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda yapılan değişikliklere ilişkin iptal başvurusunda da eksiklik görmedi ve esastan inceleme yapmaya karar verdi. AYM, CHP'nin açtığı davada geçen martta YÖK Kanunu'nda yapılan değişiklikle, "öğretim elemanları, memur ve diğer personele uygulanabilecek disiplin cezalarına ilişkin" düzenleminin iptal istemini de esastan görüşmeye karar verdi.

Bıçak taşımak özgürlük değil

AYM Eskişehir 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nin sustalı başta olmak üzere diğer bıçakların, "çarşıda pazarda satıldıkları" gerekçesiyle yasaklanmasına ilişkin hükmün iptal istemini reddetti. Dava konusu kuralla, toplumun, bulundurulması ve taşınması yasak olan silahlardan arındırılması, ülkede barış ve huzurun sağlanmasının amaçlandığını belirten AYM kararında ise, "Başvuru kararında kuralda sayılan eylemlerin suç olduğunun bilinmediği ileri sürülmüşse de kişinin işlediği fiilin hukuken kabul görmez bir davranış olduğunun bilincinde olması ceza hukuku bakımından sorumluluk için yeterlidir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber