Askeri mahkemelere yeni düzen geliyor

Haber Giriş : 08 Haziran 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verilirken askeri ve sivil yargılamanın eşzamanlı olmasının da önü açılıyor. Bundan sonra sivil mahkemeler yargılama için askeri yargılamanın sonucunu beklemeyecek. Böylece sivil yargı açısından 'zamanaşımına uğrama' riski tamamen ortadan kalkacak.

TBMM Adalet Alt Komisyonu, yeni ceza mevzuatına uyum amacıyla hazırlanan 'Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulu Kanun Tasarısı'na ilişkin sürdürdüğü çalışmasını bitirdi. Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde, sivillerin askeri mahkemelerde yargılamasına son verecek olan tasarıda, demokratikleşme adına önemli bir düzenleme daha yapılıyor.

Atabeyler davasında da uygulanabilir

Mevcut yasanın 13'üncü maddesine göre; bir kişi hakkında askeri mahkemelerin görevli olduğu bir suçla, adliye mahkemelerine ait başka bir suçtan dolayı aynı zamanda kovuşturmaya başlanmış olursa, sanık önce askeri mahkemede, sonra adliye mahkemesinde yargılanıyor. Tasarıyla yasadaki bu hüküm yürürlükten kaldırılıyor. Buna göre, yargılama askeri ve sivil mahkemelerde eşzamanlı yapılacak. Böylece sivil mahkemelerdeki dava askeri mahkemelerin sonucunu beklerken ortaya çıkan 'zamanaşımına uğrama' riski tamamen kalkmış olacak. Tasarı hemen yasalaşırsa Atabeyler davası da da yeni düzenlemeye göre yapılabilecek..

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber