Canikli: Komisyonun kurulmaması söz konusu değil

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu'nun "konuşmayan milletvekili bulunmadığı" gerekçesiyle kurulmama tehlikesi olmadığını belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2014 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Canikli: Komisyonun kurulmaması söz konusu değil

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu'nun "konuşmayan milletvekili bulunmadığı" gerekçesiyle kurulmama tehlikesi olmadığını belirterek, kendi içlerinde de muhalefet partileri içinde de konuyla ilgili konuşmayan, üyelik kriterine uyan milletvekilleri bulunduğunu söyledi.

Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, AB eski Bakanı Egemen Bağış, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Soruşturma Komisyonu, AK Parti'nin üyelerini bildirmediği için çalışmalarına başlayamadı. Üye tespit için üç milletvekilinden oluşan komisyon kuran AK Parti; CHP, MHP ve HDP'nin bildirdiği isimlerin üye olma kriterine uyup uymadığını da inceleyerek, bu konudaki tespitlerini TBMM Başkanlığı'na bildiriyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Soruşturma Komisyonu için milletvekillerinin taleplerini aldıklarını, bunun için tanınan sürenin dolduğunu belirterek, "Üye olmak için başvuran arkadaşlarımız içerisinden ihsası rey anlamına gelebilecek, konuyla ilgili konuşma yapıp yapmadıklarını tespit etmemiz gerekiyor. Bu çok önemli bir kural. Çünkü Soruşturma Komisyonu'na üye olacak arkadaşlarımızın, daha önce bu konuda görüş beyan etmemeleri gerekir. Bu, İçtüzük hükmü....Halen bunun çalışmasını yapıyoruz" dedi.

Kendilerinin, muhalefet partilerinin üye olarak bildirdiği isimlerin de konuyla ilgili görüş açıklamamış olması gereğine işaret eden Canikli, "Buna yönelik olarak da çalışma yapıyoruz. Önerilenlerin bu kuralı ihlal edip etmediklerinin tespitini yapmaya çalışıyoruz ki şu ana kadar muhalefetin önerdiği isimlerden bir çoğunun görüş beyan ettiğini, dolayısıyla kurala takıldıklarını gördük. Bununla ilgili yazılarımızı Meclis Başkanlığı'na yazdık, yazmaya devam ediyoruz. MHP'li üyeler için yazımızı gönderdik. Diğerleri için de yazılarımız geliyor. Onlar için de tespitlerimiz var" diye konuştu.

"Geciktirmemiz için neden yok"

Canikli, Komisyon üyelerini, tespit çalışmasından sonra bildireceklerini ifade ederek, muhalefetin, "üyelerini bildirmedikleri için Komisyon'un kurulmasını geciktirdikleri" yönünde TBMM Başkanlığı'na yazılı başvuruda bulunduklarının hatırlatılması üzerine, böyle bir suçlamanın doğru olmadığını söyledi.

Geçmişte komisyon oluşumlarına bakıldığında aynı sürecin işlediğini savunan Canikli, şunları kaydetti:

"Bu özel bir komisyon, diğerleri gibi değil. Biz halen MİT Komisyonu üyelerini vermedik. Bundan yola çıkarak ne yorum yapılabilir? Hiçbir yorum yapılamaz. Geciktirmemiz için bir neden yok. Geciktirerek elde edeceğimiz herhangi bir kazanç söz konusu değil. Çünkü burada gizli kalması gereken tüm bilgiler, zaten herkesin elinde var. Komisyonun kurulması neyi sağlayabilir? Komisyon üyeleri 'savcı' sıfatıyla görev yapacakları için gizli olan fezlekedeki bilgilere ulaşma imkanı sağlayacağından dolayı istenebilir. Şu anda bu bilgiler elde var, açıklanıyor, kamuoyuyla da paylaşılıyor. Kamuoyuna yansımayan bir nokta dahi yok. Biz sadece İçtüzük'ün belirlediği kuralın uygulanmasını istiyoruz ve uygulatacağız. Bu çok çok önemli."

Komisyon'un TBMM İçtüzüğü'nün aradığı şartları taşıyacak milletvekillerinden oluşturulacağını belirten Canikli, "üye olma kriterini taşımayan, konuşmayan üye bulunamazsa kurulamayacak mı?" sorusuna, "Kurulur. AK Parti milletvekilleri arasında görüş beyan etmemiş arkadaşlarımız var. Diğer partilerden de var. Biz bunu buluyoruz ama isim veremeyiz. Komisyonunun kurulmaması gibi bir tehlike kesinlikle söz konusu değil. CHP'de de MHP'de de HDP'de de böyle isimler var. Onlarda da kendilerine düşen üye sayısına, hatta daha fazla sayıda görüş beyan etmemiş olanlar var" cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber