Türkiye dünyanın en büyük 15. ekonomisi

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin dünyanın en büyük 15. ekonomisi olduğunu belirterek, "Dünya Bankası Türkiye’yi satın alma paritesinde dünyada 15’inci ülke olarak açıkladı." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2014 17:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Türkiye dünyanın en büyük 15. ekonomisi

AK Parti Uşak İl Danışma Kurulu toplantısına katılmak için Uşak'a gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, kentteki yerel yöneticilerle kahvaltıda bir araya geldi. Türkiye'nin gündeminin çok hızlı değiştiğini, Türkiye'nin 1 günde yaşadığı gündemi Kuzey Avrupa'daki ülkenin bir yılda yaşamadığını savunan Zeybekci, bu hızlı gündeme ayak uydurmak zorunda olduklarını belirtti.

Türkiye'nin 2023 hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini kaydeden Bakan Zeybekci, "Dünyanın en büyük 10 ekonomisine girme ve Avrupa'da 3'üncü olma hedefiniz varsa, gündemler çok hızlı değişir. Dünya Bankası Türkiye'yi satın alma paritesinde 1,4 trilyonluk geliriyle dünyada 15'inci ülke olarak açıkladı. Başka bir deyişle Türkiye dünyanın şu an en büyük 15'inci ekonomisi" diyerek Türkiye ekonomisinin her geçen gün güçlendiğini belirtti.

"İstesek de kriz çıkmaz" ifadesini kullanan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

"Kredi veren kuruluşlar, Türkiye'nin büyüme ile ilgili beklentilerini aşağı yönde gösteriyor. Ekonomi Bakanı olarak şunu söylüyorum; Türkiye'nin büyüme hızı bir önceki döneme göre daha iyi. Önümüzdeki günlerde büyüme oranlarını açıklayacağız. Ben şunu ifade edeyim 2013 yılının son çeyreğindeki büyüme hızından daha yüksek bir büyüme hızına ulaştık. Türkiye şu anda dış ticaret açığını yüzde 30' oranında azaldı. İhracat artışı yüzde 10 oldu ve ithalatımız da durağan seviyeye geldi. Dış ticaret açığının daralması sebebiyle, bu sene sonunda cari açık beklentimizin daha altında bir rakama ulaşacağız. Kredi derecelendirme kuruluşları temmuz ve ağustos itibariyle tıpış tıpış kredi notumuzu yukarıya çekecekler. Yüzde 10 ihracat demek ekonomide büyüme ve yüzde 10 istihdam iyileşmesi demek. İstihdamın yüzde 10 iyileşmesi refah seviyesinin artması ve ticaretin gelişmesi demektir. Türkiye, 2014'te ekonomiyi ve faizi milletin beklentileri seviyesine çekecektir. Durmak yok, yatırıma, üretime, istihdama ve kalkınmaya devam edeceğiz"


Şu anda enflasyona katkı veren önemli unsur faiz

Yerel seçimlerin yarın tekrarlanacağı Buharkent ilçesine gelerek esnaf ziyareti gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

AK Parti'de yaşanan istifalarla ilgili soru üzerine Zeybekci, başarısız olan teşkilatların görevi başarılı olanlara bıraktığını belirtti.

"Siyaset demek milletin emanetini üzerinize almak demek ve milletin emanetini üzerinize aldığınız zaman bu sorumluluk demek" diyen Zeybekci, şöyle konuştu:

"Sorumluluk da gerektiren yerlerde başarısız olan arkadaşlarımız çoğunlukla kendileri yönetimi devretmek ve başarılı olan arkadaşların önünü açmak gibi bir erdem gösteriyorlar. Şu anda AK Parti bir erdem hareketi gösteriyor, bir erdem hareketinde bulunuyor. Yani başarı konusunda sıkıntısı olan ilçelerimizde ve illerimizde teşkilat kendisi genel merkezin elini rahatlatma adına istifasını sunuyor ve genel merkez bunlardan bazıları kabul ediyor, bazılarını kabul etmiyor, bazılarında da rehabilitasyona giderek yoluna devam ediyor. Şu anda yapılan tam anlamıyla bir siyasi erdem hareketidir. Siyasi kalite hareketidir."

"Faizin aşağıya doğru hızlı bir şekilde çekilmesinden yanayız"

Zeybekci, faiz oranı konusunda hükümet ile Merkez Bankası'nın arasında görüş ayrılığı olup olmadığı yönündeki soru üzerine, yüksek faizin Türk ekonomisi için iyi olmadığını, bunun yatırım, üretim yapmama, büyümeme, istihdamın olmaması anlamına geldiğini, faizlerle ilgili Başbakanın, Başbakan Yardımcısı ve bakanların farklı düşünmediğini belirtti.

Zeybekçi şöyle devam etti:

"Merkez Bankası başkanımızın ve bizim kamuoyunda algılama olarak biraz farklı görünen şey; biz enflasyonu bir sonuç olarak görüyoruz. Ama enflasyonu oluşturan unsurlardan en önemlilerinden bir tanesini faiz olarak görüyoruz. Türkiye'deki enflasyonun sebebi, bir talep enflasyonu değil. Bir kere bunda mutabık olalım. Hatırlarsanız eskiden kuyruklar vardı, fiyatlar onun için suni bir şekilde yükselirdi. Şimdi talep enflasyonu değil, maliyet enflasyonu var. Yani maliyetler yükseldiği için, maliyete etki eden şeyler maliyeti arttırdığı için enflasyon yukarı gidiyor. Maliyete etkisi olan en önemli konulardan bir tanesi kurdur. Kurun enflasyon üzerindeki etkisi Mayıs ayı itibariyle sıfırlandı. Yani enflasyona kurdan kaynaklı gelen bir katkı yok. Şu anda enflasyona yani maliyetlere katkı veren, maliyetlerin yükselmesine katkı veren önemli unsur faizlerdir. Dolayısıyla Türkiye'de biz reel faizin Türkiye'de enflasyonun çok çok üzerinde olduğunu, yani hedef faiz, hedef enflasyon yüzde 7,5'lar 7'ler seviyesindeyken, gelecekle ilgili faizin, reel faizin yüzde 15'ler civarında 2 katı olduğunu tespit ediyoruz. Onun için biz, faizin piyasanın algıladığı gibi (gösterge faiz yüzde 12'lerden şu anda yüzde 8,5'lara kadar geldi) aşağıya doğru trendinin desteklenmesi, Merkez Bankası'nın bu faizin önüne düşerek aşağıya doğru daha hızlı bir şekilde çekmesinden yanayız. Yani aslında farklı düşünmüyoruz; ama biraz böyle tereddüt veya cesaretle ilgili sanki şey var. Biraz orada sıkıntımız var."

Zeybekci daha sonra vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirerek, çocuklara gazoz ikram etti. Zeybekci'ye ziyareti sırasında vatandaşlar tarafından çilek ve çiçek hediye edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber