Yargıtay Başkanı Özkaya, çıkar ilişkisine giren bir yargıç olduğu tespit edilirse, bizim bünyemizde kalamaz dedi.

Haber Giriş : 28 Ocak 2004 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı Özkaya, çıkar ilişkisine giren bir yargıç olduğu tespit edilirse, bizim bünyemizde kalamaz dedi.

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, davaları etkilemek ve lehe sonuç almak amacıyla çete oluşturulduğu iddiasıyla başlatılan Neşter-2 soruşturmasında isimleri geçen kendi üyelerinin incelendiğini söyledi.
Özkaya, DGM'de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 12 kişiyle ilgili soruşturma kapsamında ismi geçen Yargıtay üyeleriyle ilgili ne varsa kendilerine gönderilmesini istemiş, DGM savcısı da önceki hafta altı klasör halindeki dosyayı Yargıtay'a iletmişti. Konuyla ilgili ne yapıldığını ve bundan sonraki olası gelişmeleri değerlendiren Yargıtay Başkanı Özkaya, şunları söyledi:

Satır satır çalışıyorlar: Bu işle ilgili bir raportör görevlendirdim, aynı zamanda dördü daire başkanı, dördü de üye olmak üzere sekiz arkadaşımız bize iletilen tüm dokümanları kelime kelime inceliyor. Henüz ifade alma aşamalarında değiliz, şu an bir fotoğraf çekiyoruz. Ne olduğunu, kimin isminin hangi konuşmada ne şekilde geçtiğini, bunun göreviyle ilgisinin ne olduğuna bakıyoruz.
Kaç kişi?: Çalışmalar sonunda arkadaşlar bize genel bir fotoğraf sunacak. Ben de raporu Başkanlar Kurulu' na dağıtıp gündeme alacağım. Dosyada 11 üyenin isminin geçti-ği bilgisi doğru değil. Çünkü, eğer herhangi şekilde ismi geçen diye sayarsanız, belki 40 kişi çıkar. Diğer taraftan belki bir ya da birkaç isim ciddi diyebilirsiniz. Şu anda kişi sayısı verilmesi yanlış.

Telefon kayıtları: Delil denilenler ağırlıkla bazı zanlıların telefon kayıtlarının deşifreleri. Ama bazı yerlerde boşluklar, silintiler var. Bunlar silinmiş mi, yoksa kayıtta ne konuşulduğunun anlaşılamadığı gerekçesiyle mi yapılmış DGM'den soracağız. Gözaltındakilerin serbest bırakılması bu konudaki hassasiyetimizi etkilemez.
Yüce Divan da olabilir: Herhangi bir üye hakkında Başkanlar Kurulu karar verecek. Bu durumda savcı yetkisine sahip bir de soruşturmacı görevlendireceğim. Eğer, iddialar ciddi ve atılı suç o kişinin göreviyle doğrudan ilgiliyse, dava Yüce Divan'da, değilse Yargıtay'da açılır.

Malvarlıkları: İsmi geçenlerin malvarlıklarını henüz incelemedik. Sonuçlara göre gerekirse o da yapılacak. Bazı üyelerin KKTC'de ağırlandıkları iddiası da titizlikle incelenecek.

Basın görevini yaptı: Soruşturmanın gizliliği basın tarafından sık sık ihlal ediliyor, bazı savcılarımız çok medyatik. Siyasiler dikkatli değil. Kimse peşinen suçlanmamalı, karalanmamalı.

Ama her şeye rağmen basının haber alma ve bunu halka iletme görevini de teslim ederiz. Yanlışlara karşın son soruşturma elbette haberdi. Bu haberlerin daha şimdiden eğer bu yollara tevessül etmeyi düşünenler varsa, bunlara caydırıcı etki yapacağı muhakkak.

Çürükler gider: Herhangi şekilde çıkar ilişkisine giren bir yargıç çıkarsa, bizim açacağımız dava sonucu ne olursa olsun bu kişi artık bu camiadan bir şekilde uzaklaşır, bu bünyede kalmakta zorlanır, gider. Bizde meslek dayanışması değil, tam aksi dışlama olur.

Görevden ayrılan yok
Bu arada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un, "İsimleri bir şekilde geçenlerden kendinden emin olmayan varsa, soruşturma sonunu beklemeden görevden ayrılmalı" çağrısı karşılık bulmadı. Kimse görevinden ayrılmazken, iki Yargıtay üyesi Özkaya'ya başvurup haklarındaki iddiaların soruşturulmasını istedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber