Girişimciler için yeni yasa teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Haziran 2006 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdamın artırılması ve mikro kredi ile ilgili çabalarıyla bilinen AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, sağlık sektörünü yakından ilgilendiren iki ayrı yasa teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı'na sundu. AKP'nin de onay verdiği teklifler yasalaşırsa, sağlıkçı olsun olmasın tüm girişimciler, sorumlu doktor, diş hekimi, eczacı ve veteriner çalıştırmaları koşuluyla, tıp merkezi, gün hastaneleri, özel poliklinik, eczane, diş hekimi muayenehanesi, ve hayvan hastanesi açabilecek.

İşletme Profesörü olan AKP'li Akgül, "Sağlık Hizmetleri ile İlgili Çeşitli Yasalarda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Teklifi" ve "Hususi Hastaneler Yasası ile Sağlık Hizmetleri Temel Yasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Teklifi"ni hazırlayarak AKP Grup Yönetimine sundu. AKP'nin de onay vermesinin ardından her iki teklif TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Sağlık hizmetleri sektörünün gittikçe gelişip büyüdüğünü belirten Aziz Akgül, bu sektörlerdeki bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yakından takip edilip ülkenin her alanda gelişmesine katkı sağlanabilmesinin özel sektörün önünün açılmasıyla mümkün olduğunu kaydetti. Bu alanda yeni yatırımların ortaya çıkabilmesi ve yeni istihdam olanaklarının oluşturulabilmesi amacıyla çeşitli yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Akgül, teklifini "Bu çerçevede yalnızca belli meslek mensupları (diş hekimleri, veterinerler, eczacılar) tarafından yerine getirilmesi, ancak bu alandaki ticari işletmelerin yukarıda sayılan mesleklere mensup olmayan diğer gerçek ve tüzel kişilerce de açılabilmesine olanak sağlanması gerekmektedir. Bu düzenlemelerle, mesleki olarak yine bu hizmetler yukarıdaki sağlık görevlilerince yerine getirilecek, ancak girişim olarak bu alanda yatırım yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere bu olanak sağlanacaktır" gerekçesine dayandırdı.

Halen sağlık hizmeti sektöründe özel girişimcilerin yataklı tedavi kurumları açabildiğini ve bir tıp doktorunun sorumluluğunda bu kurumları işletebildiğini anımsatan Akgül, "Oysa aynı amaçlara hizmet etmek üzere ayaktan taşhis ve tedavi kurumlarının açılabilmesi için özellikle tıp doktoru olmak gerekmektedir. Bu ise sağlık hizmetleri alanında yatırım yapmak isteyen girişimcilerin önünde bir engel oluşturmakta, bu alandaki hızlı gelişme ve büyümeyi önlemektedir" dedi.

TEKLİFLER NE GETİRİYOR?

Akgül'ün teklifinin yasalaşması durumunda, yataklı tedavi kuruluşu ve mahiyetinde olmamak üzere ayaktan teşhis ve tedavi hizmetleri vermek ve küçük tıbbi girişimlere olanak sağlayacak nitelikteki tıp merkezlerinin kurulabilmesi için, tıp doktorları yanında diğer gerçek ve tüzel kişiler de bir tıp doktorunun sorumluluğu altında bu tür merkezleri kurup, işletebilecek. Bu kapsamda tıp merkezi, gün hastaneleri, özel poliklinikler gibi özel sağlık işletmelerini doktorlar dışındaki vatandaşlar da kurabilecek, ancak yine bir sorumlu doktorun burada çalıştırılması zorunlu olacak.

Ayrıca eczacı olmasa da bir vatandaş ya da bir tüzel kişi eczane açmak isterse, en az bir sorumlu eczacı istihdam ettiğini belgeleyerek Sağlık Bakanlığı veya il sağlık müdürlüğüne başvurabilecek. Bakanlığın yapacağı incelemelerden sonra uygun görülenlere işyeri açma ve faaliyette bulunma izni verilecek.

Benzeri şekilde hayvan hastanesi, laboratuvar, poliklinik veya her ne ad altında olursa olsun hayvan muayene veya tedavi etmek üzere bir işyeri açmak isteyenler de aynı yolu izleyerek, en az bir veteriner istihdam ederek Tarım ve Köyişleri Bakanlığına başvuracak.

Diş hastalıkları ve bunların teşhis ve tedavisi ile ilgili olarak, laboratuvar, poliklinik veya her ne ad altında olursa olsun diş hastalıklarıyla ilgili teşhis ve tedavi amacıyla işyeri açmak isteyenler de en az bir sorumlu diş hekimi istihdam ettiklerini belgeleyerek aynı biçimde başvurabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber