Kopya çektiği için Harp Okulu'ndan atılan öğrenci, AYİM'de açtığı davayı kazandı.

Haber Giriş : 11 Haziran 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınavda kopya çektiği gerekçesi ile Deniz Harp Harp Okulu'ndan atılan öğrenci, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) açtığı davayı kazandı. AYİM'in benzer davalara emsal teşkil edecek olan kararı 2002 yılında İstanbul'da yaşandı. Deniz Harp Okulu 2'nci sınıfında eğitim gören askeri öğrenci, İngilizce dersinde sınav kağıdına bir başka öğrencinin adını yazdı. Bu durumun sınav gözetmeni tarafından tesbit edilmesi üzerine, kopya çeken öğrenci hakkında disiplin işlemi başlatıldı.

Öğrencinin savunmasını aldıktan sonra toplanan Yüksek Disiplin Kurulu, Harp Okulları Yönetmeliği'nde yer alan ve sınavlarda kopya çeken öğrencilerin Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile okuldan çıkarılacaklarını öngörün hüküm gereğince, öğrenciyi 2003 yılının Ocak ayında okuldan ihraç etti. Bu gelişme üzerine AYİM'e dava açan öğrenci, kopya çekme eylemi ile verilen disiplin cezası arasında orantısızlık bulunduğunu, bu durumun Anayasa'nın hukuk devleti ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu savunarak, okuldan çıkarılma işleminin iptal edilmesini istedi. Davaya inceleyen AYİM 2'nci Dairesi de, davacı öğrencinin iptal istemini yerinde bularak, kopya nedeniyle verilen 'okuldan çıkarılma' işlemini iptal etti.

Dava konusu disiplin ihlali ile idari yaptırım arasında makul bir oran bulunmadığını belirten AYİM, bu durumun, 'eşitlik ve ölçülülük' ilkesine aykırılık oluşturduğunu dikkat çekti. Kararda, davacı öğrencinin okuldan çıkarılmasına dayanak teşkil eden Harp Okulları Yönetmeliği'nde yer alan hükmün, 'ölçülülük' ilkesine aykırı bulunarak 2003 yılının mart ayında AYİM tarafından iptal edildiğini hatırlatıldı.

akşam.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber