Aday çekilirse referandum olacak

YSK, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olası risklere karşı da hazırlık yapıyor. İkinci tura kalacak iki adaydan biri ölür veya çekilirse diye YSK, seçimin referandum şeklinde yapılması için ‘evet’ ve ‘hayır’ pusulaları bastırıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 16 Haziran 2014 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aday çekilirse referandum olacak

ÖNDER YILMAZ

Cumhurbaşkanlığı seçimi için yoğun bir çalışma yürüten Yüksek Seçim Kurulu (YSK), beklenmedik durumlara karşı da hazırlık yaptı. YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminin en çok oy alan iki adayın yarışacağı ikinci turunda adaylardan birinin çekilmesi veya ölmesi halinde, seçimin "referandum" şeklinde yapılması için "evet" ve "hayır" pusulaları da bastıracak. YSK'nın Cumhurbaşkanlığı için 70 milyonu yurtdışı olmak üzere, toplam 400 milyon civarında bir harcama yapacağı hesaplanıyor.

YSK'nın koyduğu kurallara göre oy pusulasında cumhurbaşkanı adaylarının 4 santimetrelik sütun içine vesikalık renkli fotoğrafları ve isimleri yer alacak. İsimler 13 punto yazılacak.

YSK cumhurbaşkanı adaylarının ikiye düşeceği ikinci turda, çekilme veya ölüm halinde nasıl hareket edileceğini de karara bağladı. YSK, çekilme veya ölüm halinde ikinci tur seçimini "referandum" şeklinde yapacak. Bu nedenle "evet" ve "hayır" pusulaları basılacak. Beyaz renk üzerine "Evet", kahverengi renk üzerine "Hayır" yazacak.

YSK, oy pusulalarının kullanılamaz hale gelmesi riskine karşı yüzde 2 oranında fazla basıp dağıtacak. Basımı işini Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü yapacak.

Yurtdışındaki seçmenin en fazla yüzde 10'nunun oy kullandığı, bu oranın 2011 yılı genel seçiminde yüzde 5'e düştüğünü tespit eden YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2 milyon 750 bin 950 yurtdışı seçmeninin oy kullanma oranının artacağını hesaplıyor. Daha önce sadece gümrük kapılarında oy kullanıldığı için katılım oranının düşük kaldığı düşüncesinde olan YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminde gurbetçinin yüzde 30 - 35 oranında sandık başına gideceğini hesap ediyor.

Oylar THY uçağıyla gelecek

Yurtdışında ilk defa oy kullanılacağı için 56 ülkede 103 merkezde, stadyum, kongre merkezi, salon gibi büyük yerler kiralayan YSK, bu ülkelerde kullanılan oyları THY'den kiralayacağı özel uçaklarla toplatacak. Oy pusulası, seçim kurulları temsilcilerinin ücretleri dikkate alındığı yurtdışında 70 milyon TL civarında harcama yapmayı planlayan YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminde toplam 400 milyon civarında bir harcama gerçekleşeceği tahmin ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber