Erdoğan karşısında kazanma şansı yok

Çatı adayı olarak İslam Konferansı Örgütü eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu isminin açıklaması gözleri İhsanoğlu’nun alması muhtemel oy yüzdesine çevirdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Haziran 2014 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan karşısında kazanma şansı yok

MERT İNAN

Türkiye'nin önde gelen araştırma şirketlerine İhsanoğlu'nun kazanıp kazanamayacağını sorduk. Araştırmacıların görüşleri şöyle:

- Adil Gür (A&G Araştırma): İhsanoğlu, İslam Konferansı Örgütü'nde çok objektif, tarafsız ve iyi bir görev icra etmiş olsa da, Türkiye'de halkın yüzde 90'ının İhsanoğlu'nu tanımadığı kanaatindeyim. Şayet Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Tayyip Erdoğan ismi aday olacaksa karşısına daha popüler bir isim çıkarılmalıydı.

- Murat Sarı (Konsensus Araştırma Şirketi): Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok tanınmış siyasetçiler dışında kimi aday koyarsanız koyun Tayyip Erdoğan karşısında yarışa dezavantajlı başlayacaktır. İhsanoğlu ismi CHP'nin çatı adayı gibi telaffuz edilse de bu ismin MHP tarafından önerilmiş olabileceğini düşünüyorum. İktidarın çıkaracağı Cumhurbaşkanı adayının yarışı kazanma şansı çatı adayına karşı daha yüksek. İhsanoğlu isminin AKP'nin çıkaracağı adayı zorlayacağını sanmıyorum.

- İhsan Aktaş (GENAR): Muhalefet Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarılı olmak istiyorsa yüzde yüz ittifak kurmaya mecbur durumda. İhsanoğlu'nu klasik CHP kökenli diplomatların dindar versiyonu olarak görüyor, toplumdan kopuk bir isim olarak değerlendiriyorum. Dolayısıyla çatı adayı olarak İhsanoğlu'nun kitleleri hareketlendirmesi imkansız gözüyor. AKP'nin adayı Cemil çiçek gibi bir isim olursa İhsanoğlu'nun kazanma şansını tartışabiliriz. Ancak Erdoğan ismi karşısında şanslı olacağını düşünmüyorum.


İhsan Aktaş: Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 40'ı geçemez

CHP'nin MHP'ye teklif ettiği çatı aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nun ve AK Parti'nin adayı yüzde kaç oy alır? İhsan Aktaş yorumladı.

stargazete.com-özel

A Haber'de Sevilay Yükselir'in sunduğu %100 Siyaset programında çatı aday olarak CHP tarafından MHP'ye teklif edilen, MHP'nin de desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu değerlendirildi.

Programın konuklarından GENAR Araştırma Genel Müdürü İhsan Aktaş, İhsanoğlu'nun, AK Parti'nin adayı karşısında alabileceği oy oranı konusunda kendi görüşlerini açıkladı.

AK PARTİ'NİN GENEL SEÇİM OY ORANI YÜZDE 49

AK Parti'nin genel seçim oy oranının yüzde 49 olduğunu belirten Aktaş, muhalefetin oylarının (CHP ve MHP) ise toplamda bakıldığında yüzde 43-44'lerde olduğunu, ancak eşitlendiğinde bu oranın yüzde 38-39'lara düşeceğini söyledi.

BDP'nin yüzde 6 oy oranı olduğunun altını çizen İhsan Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

AK PARTİ'YE YÜZDE 1 YA DA 2'LİK DESEK LAZIM

AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 1 veya 2'lik bir desteğe ihtiyacı var. BDP'nin seçmeni gider BDP'nin adayına oy verir ancak orada küçük bir nüans ortaya çıkacak. Türkiye'de çözüm süreci diye bir süreç var. Güneydoğu'daki halk da bunun faydasını da görmeye başladı. Aslında bütün Türkiye bunun faydasını yavaş yavaş tatmaya başladı. Bu süreçte de iki aktör var. Biri AK Parti, diğeri BDP. Hem Kürtlerin tamamı, hem yönetici takımı Başbakan'ın verdiği söze güveniyor. Çünkü Erdoğan'ın, verdiği sözün arkasında durmak gibi bir ilkesel tutumu var.

BDP TABANINDAN AK PARTİ'YE YÜZDE 2 BUÇUKLUK OY GELEBİLİR

Burada ben 2 ya da 2 buçuk puanlık, BDP oyundan AK Parti'ye oy geçeceğini düşünüyorum. Ama bu da çok planlı, anlaşmalı olacağını da düşünmüyorum. BDP çıkıp kendi adayın koyacak, oy isteyecek ama, çözüm sürecini isteyen, istikrarın devamını isteyen bir grup Erdoğan'a gelecektir.

MHP VE CHP TABANINDAN AK PARTİ'YE TEPKİ OYLARI GELİR

Ve tepki oyları diye birşey var. Her zaman bu tepki oyları vardır. Referandumda yüzde 25'lik MHP oyu "Evet"ten yana çalıştı, yüzde 6'lık da CHP oyu "Evet" verdi. Yani MHP'lilerin yüzde 25'i, CHP'lilerin de yüzde 6'sı referandumda 'Evet' dedi.

Ben Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem MHP'lilerden, hem de CHP'lilerden AK Parti'ye tepki oyu geleceğini düşünüyorum.

Yani iki türlü tepki olabilir.

1. Bu aday bizim kodlarımıza uygun değil. Kusura bakma, ne yaparsan yap. Bu bir sessiz tepkidir.

2. Sen CHP'li bir aday bulup önümüze koyamadın da, getirdin nizami olarak en azından beş vakit namaz kılan bir adamı önümüze koydun.

Bundan dolayı, Tayyip Erdoğan'a tepki oyu geleceğini düşünüyorum.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU YÜZDE 40'I GEÇEMEZ

Çatı adayının ise oy oranının 38 ya da 40'lı rakamlarda kalacağını düşünüyorum çatı adayının. Yüzde 40'ı aşmasının zor olacağını görüyorum İhsanoğlu'nun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber