KPSS: Bu sınavı sadece devlet kazanıyor

Haber Giriş : 13 Haziran 2006 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurluk sınavı devlete rant kapısı. 2 milyon aday 1 Temmuz'da memurluk için yarışacak. Devlet 130 milyon YTL harç kazanacak....

Piyango gibi sınav
Türkiye'de 2 milyon vatandaş, harıl harıl 1 Temmuz'daki Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) hazırlanıyor. Sınavda 70 puanı aşanlar, memur seçilme hakkını kazanacak. Yarışacak aday sayısı bir dünya rekoru: Tam 2 milyon.

Adam başı 65 ytl harç
Sınavı kaç kişinin kazanacağı, kaç kişinin memur olacağı meçhul. Ama devletin kazanacağı kesin. Çünkü her aday, sınava girebilmek için 65 YTL harç ödüyor. Devletin sadece son sınav için topladığı para tam 130 milyon YTL.

Kazan ama kazanma
1999'daki ilk sınava 1 milyon kişi katıldı. Bu sayı, 7 yılda ikiye katlandı. Çünkü kazananlardan çok azı muradına erdi. Sınavı kazananların memurluk hayali, kelebeğin ömrü gibi kısacık. Bir sonraki sınava kadar atanmayanın hakkı yanıyor.

***
Sınavdan servet

'Hak yerini bulsun' diye getirilen KPSS yeni torpil yöntemleri ve kazanç kapıları açtı Milyonlarca insanın umut bağladığı bu sınavlardan devlete trilyonlarca lira kaldı....

Kazandılar ama açıktalar
Devlete personel alımı için getirilen KPSS (Kamu Personel seçme Sınavı) yeni mağdurlar doğururken devlete de kazandırmaya devam ediyor. İlki 1999 yılında yapılan ve adı Devlet Memurluğu Sınavı (DMS) olan uygulamaya 1 milyonun üzerinde aday katılmıştı. Adaylardan yüzde 70'ine 'Kamu kurumuna yerleştirileceksiniz' yazan kağıtlar gönderildi. Ancak adayların yüzde 10'u bu imkana kavuştu. 2002'ye kadar bekleyen adayların girişimleri sonuçsuz kaldı

YENİ HÜKÜMETİN YENİ SINAVI
1999 yılında sınavı kazanan ama yerleştirilemeyen yüzbinlerce aday varken AK Parti yeni bir sınav açacağını duyurdu. Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) adı ile duyrulan bu sınav daha önce DMS'yi kazanan adayların bu haklarını da elinden almış oldu. 2002 KPSS'yi 2003 ve 2004'de yapılanlar takip etti. 2004 yılındaki KPSS sınavına 1 milyon 746 bin kişi müracaat etti. Bu sınavların yenisi yapıldığında daha önceki sınavı kazananların hakları yok sayıldı.

2006 İÇİN 2 MİLYON BAŞVURU
ŞİMDİ hükümet 1-2 Temmuz tarihlerinde yeni bir KPSS yapacak. Bu sınava 4 yıllık üniversite mezunları girecek. Ardından 17 Eylül'deki sınava da lise mezunları girecek. Bu sınavlara da 2 milyon kişi başvurdu. Sınavın giriş ücreti 65 YTL. Dolayısıyla devlete 130 milyon YTL kalacak. Öncekiler de düşünülürse sadece giriş ücretine ödenen para servete ulaşıyor. Hükümet bu sınav öncesi 100 bin memur alacağını açıklamıştı.

KAZANMAK YETMİYOR
2004'de kazanan adaylar atanmayı beklerken yeni sınav açılması tepkilere neden oluyor. 1999'dan bu yana yapılan KPSS'leri kazanmak da tek başına memur olmak için yetmiyor. Sınav öncesi tercih yapılan kamu kurumlarına yeten puanı aldığınızda bu kez mülakat ve özel şartlar öne çıkıyor. Bir çok adayın iddiası mülakatlar sırasında torpilin işlediği yönünde.

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber