TPAO Türk personeli çekti

Bağdat yakınlarında petrol arama faaliyeti yapan Türkiye, Mansuriye sahasındaki Türk personeli güvenlik endişesiyle geri çağırdı. Ancak TPAO bölgede petrol arama ve üretim faaliyetlerini sürdürecek.

Haber Giriş : 19 Haziran 2014 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TPAO Türk personeli çekti

TPAO Irak'taki Türk personelini güvenlik endişesiyle geri çekti. Kurumun IŞİD'in ilerlemekte olduğu Bağdat yakınlarındaki Mansuriye'ye yakın bulunan sahalarında faaliyet gösteren sekiz mühendis ve teknik personel Türkiye'ye geri döndü. Ancak bu sahalardaki faaliyetler durdurulmadı.

TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, sahalarda Iraklı personel ve güvenlik elemanlarının çalışmaya devam ettiğini söyledi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Irak'ın güneyinde faaliyet gösterdiği toplam dört saha bulunuyor. Bunlardan ikisinde doğalgaz, ikisinde ise petrol arama ve üretim faaliyeti yapılıyor. Mansuriye sahası hariç diğer sahalarda Türk personel çalıştırılmıyor.

TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, Irak'ta yaşanan karışıklığa rağmen Türkiye'nin Irak'ın güneyinde bulunan iki sahasından bu yıl başından bu yana toplam 110 milyon dolar gelir elde ettiğini söyledi.

Gelir hedefi 400 milyon dolar

Şişman, Moskova'da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Türkiye'yi temsil ettiği Dünya Petrol Kongresi'nde konuştu:

"110 bin varil Missan sahasında, 10 bin varil ise Badra sahasında üretim yapılıyor. Orada dört sahada çalışmalarımız sürüyor. İkisi petrol, ikisi ise doğalgaz projesi. Bu kapsamda 2013 yılından itibaren Kuzey Irak'taki iki petrol kuyusundan 110 milyon dolar gelir elde edildi. Bu yıl sonu itibarıyla bu sahalardan gelecek tutarın 400 milyon doları bulması bekleniyor."

Besim Şişman, Missan sahasının artık kendi kendini finanse eder duruma geldiğini, Badra sahasından beklentinin de bu yönde olduğunu belirtti. Son dönemde enerji çeşitliliğini artırma çabasına giren Türkiye, Irak'ta çeşitli sahalarda petrol ve gaz arama ve üretim faaliyetlerine devam ediyor. Bu doğrultuda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Irak'taki dört sahada hem operatör hem yüklenici konumunda. Kuzey Irak ile Bağdat arasındaki petrol anlaşmazlığı yaşanırken Irak Merkezi Hükümeti, Kuzey Irak petrolünün satışına aracılık eden Türkiye'nin elindeki sahalarda faaliyetleri durdurarak misilleme yapabileceğini söylemişti.

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber