Türkiye, teknolojiyle artık patron olacak

Başbakan Erdoğan'ın onayıyla, yüksek teknolojili şirketlerin satın alınmasında danışmanlık ve devlet desteği genişletilecek. Çin ve Brezilya'nın uyguladığı satın alma modeliyle kritik teknolojilere ulaşılacak.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Haziran 2014 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye, teknolojiyle artık patron olacak

HAKKI KURBAN

2023'te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için yüksek teknolojili dönüşüme odaklanan hükümet, yeni stratejileri devreye sokuyor. Bu çerçevede, sadece ürün ithal ederek değil, firma satın alarak kritik teknolojilere ulaşılacak. Çin ve Brezilya gibi ülkelerdeki dönüşüm incelenirken, yüksek teknoloji üreten yabancı firmaların alınarak, yerli şirketlerin de üretim teknolojilerinin artırılması hedefleniyor. Devlet burada hem danışmanlık yapacak hem de teşvik verecek. Yol haritası Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı toplantılarla çizildi.

ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ARTIRIlACAK

Kritik teknolojilere ulaşmak ve bunları elde etmek amacıyla Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerin stratejisi mercek altına alındı. Bu ülkelerin, yerli şirketlerin yüksek teknoloji sahibi yabancı şirketleri almasını desteklediği belirlendi. Yapılan satın alımlarla, yerli şirketlerin üretim teknolojilerinin artırıldığı ve teknolojiye ulaşmak için gereken yetişme süresi beklenmeksizin teknolojik yetkinlik kazanıldığı ortaya çıktı. İki ülke örneğinin Türkiye'de de hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Çalışmayla Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, ilgili bakanlıklar ve TÜBİTAK'ın desteğiyle yüksek teknolojili şirketlerin satın alınması yoluna gidilecek.

O SIRALAMADAKİ YERİ DEĞİŞECEK

Yürütülen çalışma, 2023 hedeflerinin önünü açacak. 2014'ün ilk dört ayında imalat sanayii içerisindeki yüksek teknolojili ürün ihracatı 1.7milyar Dolar olarak gerçekleşti. Yüksek teknolojili ürün ithalatı ise 8.3 milyar doları buldu. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayii ihracatı içindeki payı yalnızca yüzde 3.8, ithalatı içindeki payı da yüzde 14 oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber