Böcek tahliyelerine tepki

Başbakan Erdoğan ofisi ve makam aracına dinleme cihazı yerleştirilmesiyle ilgili soruşturmada şüpheli polislerin serbest bırakılmasına itiraz edeceğini belirtti, "Bu gidiş hayra alamet bir gidiş değil" dedi.

Haber Giriş : 22 Haziran 2014 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Böcek tahliyelerine tepki

Başbakan Tayyip Erdoğan, İstanbul'da partisinin İl Danışma Meclisi toplantısında konuştu.

Erdoğan'ın ofisi ve makam aracına konan dinleme cihazlarıyla ilgili soruşturmada gözaltına alınan 11 polisten 6'sı savcılık tarafından serbest bırakılmış, 5'i de mahkemeden adli kontrol şartıyla serbest kalmıştı.

Başbakan Erdoğan, bu kararlara tepki gösterdi:

"Türkiye'de bir başbakanın ofisi dinlenecek ve ofisinin dinlenmesiyle ilgili başbakanlık teftiş kurulu bütün belgelerini toplayacak. İlgili mercilere, yargıya aktaracak. Hale bak, hepsi dışarıda. Ben şimdi buradan paralel ya da değil, yargıya sesleniyorum: bütün belgeler, suç aletleri, bunları yapanlar ortadayken neymiş adli kontrolle serbest bırakıyormuş. Benim itirazım var. Bir başbakanın dinlenmesini bu kadar rahat değerlendirebiliyorsanız sizin evinizi, yatak odanızı ortam dinlemesiyle dinleyenlere karşı tavrınız ne olacak.

Yani yargı mensupları için bir şey geçerli değil. Cumhurbaşkanı dinlenebilir, örgüt bu, dinler. Olabilir. Önüne belge ve malzeme gelecek, olabilir. Temenni ederim ki en kısa zamanda sizler de aynı şekilde dinlenmezsiniz. Bu gidiş hayra alamet değil. Ben gene itirazlarıma devam edeceğiz, yargıya itirazlarımı yapacağım. Çünkü bu kolay geçilecek bir iş değil."

Başbakan Erdoğan, konuşmasında Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' tespiti üzerine serbest kalan ve yeniden yargılanacak olan Balyoz Davası sanıklarıyla ilgili de konuştu. 2010 referandumu ile Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı getirilmeseydi bu kişilerin cezaevinden çıkamayacağını söyledi:

"12 yıl boyunca kendi iktidarımız için değil ülkemiz, bayrağımız, vatanımız, aziz milletimiz için çalıştık. Reformları kendi iktidarımızı değil demokrasiyi, sandığı pekiştirmesi için yaptık.

230'u aşkın insan Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurudan hareketle dışarı çıktı. 2010 referandumunda evet oyları olmasaydı bugün bunlar çıkabilecek miydi? Referanduma hayır diyenler şu anda evet oylarının neticesini aldılar. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) bu sonucu alabilirler miydi? Hayır. AİHM'ye gitseydiler ve lehlerine bir karar çıksaydı bile, biz belki bir bedel öder gereğini yapardık. İçeride kalmaya devam ederlerdi. Ama şimdi hepsi dışarı çıktılar. Teşekkür beklemiyoruz ama bu ülkede kimin demokrasi, hukuk mücadelesini verdiğini bilsinler, yeter."

"Kalkıp 'Bu ülkede Anayasa Mahkemesi olduğunu, ağır ceza mahkemeleri olduğunu gördük' diyorlar. Bu mevcut iktidarın 2010 referandumunda halkıyla bütünleşerek aldığı yüzde 58'i neden görmüyorsun, önce bunu gör. Bu zemini hazırlayan AK Parti iktidarı. Yoksa orada kalmaya devam edecektin."

Erdoğan, Gezi Parkı olayları ve 17 Aralık'taki yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili de konuştu. 'Hükümete yönelik darbe girişimi' dediği olaylardan, paralel yapı olarak nitelediği Gülen Cemaati'ne yönelik suçlamalarını bu konuşmasında da sürdürdü.

"Son bir yıl içinde Gezi olaylarıyla başlayan demokrasi, barış, çözüm süreci, dış politika cumhuriyet tarihinin en zor testlerinden birinden geçti. Zaferle çıktık ama yaşananları unutursak çok büyük hata yaparız.

Fransa'da da Avusturya'da da sordum: Sizde polise bu Molotoflarla, kaldırım taşlarıyla saldırı olur mu? 'Hayır' dediler. Bizde bırakın polise sivillere atılıyor. Mahkemenin bir kapısından girip diğer kapısından çıkıyorlar. Gün ola harman ola, elimizde görüntüler var ve günü gelince teşhir edeceğiz. Taşla, sopayla iktidar arama gayretinde olanlar iktidar bulamayacaksınız, bunu bilin. İktidarın yolu sandıktan geçer. Eğer siz sandığı kabul etmiyorsanız, sizinki Sisi'nin demokrasisi olur. Biz böyle bir arayış içinde değiliz. Demokrasi Esed'inki mi, bunu mu isteyeceğiz, bunu mu arıyoruz? Hayır. Dünyada bunun en iyi mücadelesini veren ülkeyiz. Vatandaş çıkıp oyunu kullanıyor. Biz dik durmasaydık, sağlam durmasaydık, milli iradeyi savunmasaydık, bugün Türkiye acaba nerelerde neleri konuşuyor olurdu?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber