Maden ocağı işçilerinden miting

Türk-İş, maden faciasının meydana geldiği Soma'da ''İşçi Cinayetlerine, Özelleştirmelere, Talan ve Taşeronlaşmaya Hayır'' mitingi düzenledi. 140 aile facianın meydana geldiği ocağı işleten firmaya dava açmaya hazırlanıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2014 18:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maden ocağı işçilerinden miting

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası, maden faciasının meydana geldiği Soma ilçesinde "İşçi Cinayetlerine, Özelleştirmelere, Talan ve Taşeronlaşmaya Hayır" mitingi düzenledi.

Soma 300 Evler mevkiinde bir araya gelen sendika üyeleri, Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessese Müdürlüğü önünden Cengiz Topel Meydanı'na kadar yürüdü.

Kefen giymiş maden işçisinin en başında yürdüğü kortejde maden faciasında hayatını kaybeden 301 işçinin adının yazdığı baretleri giyen yakınları ile olayda sağ kurtulanların da yer aldığı görüldü.

Ellerindeki Türk bayrağı ile "Kömür Bitti, Taşerona Hayır" yazılı dövizler taşıyan sendika üyeleri, Cengiz Topel Meydanı'nda 3 dakika saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı'nı okudu.

Faciada hayatını kaybeden maden işçilerinin çocukları, meydanda kurulan platform üzerinden gökyüzüne siyah güvencin bıraktı.

Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi 1 Nolu Şube Başkanı Ali Gökmen, burada yaptığı konuşmada, iş cinayetlerine, özelleştirmeye, talana, yolsuzluğa, taşerona hayır demek için Türkiye'nin dört bir yanından Soma'ya geldiklerini belirtti.

Ocakların iş, ekmek, hayat üretmesini istediklerini dile getiren Gökmen, "Bu son olsun diyoruz, ölüm ocakları istemiyoruz" dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise madenlerin kamulaştırılması gerektiğini savunarak "Ben bunun takipçisi olacağım. Size söz veriyorum. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra sizlere verilen sözlerin tutulmasının takipçisi olacağız" dedi.

Mitingin ardından Muğla'nın Yatağan ilçesinden gelen bir grup işçi, AK Parti Soma ilçe binasına doğru yürümek istedi ancak buna polis izin vermedi.

İşçiler, "Yatağan İşçi Andı"nı okuduktan sonra dağıldı.

140 aile dava açıyor

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, gelecek hafta sonuna kadar, Soma ilçesinde maden faciasının meydana geldiği ocağı işleten firmaya karşı, 140 aile adına dava açılacağını bildirdi.

Balkız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maden faciasında hayatını kaybeden işçilerden 140'ının ailesi adına evrakların hazırlandığını, Eynez bölgesindeki ocağı işleten firmaya karşı maddi ve manevi davanın açılacağını belirtti.

Şimdiye kadar 35 dava açıldığını, geriye kalan 105 dosyanın da görevlendirmelerinin tamamlandığını dile getiren Balkız, "Manisa Barosu'na kayıtlı görevlendirilen avukatlara baro olarak bu hafta içeresinde müvekkilleri ile görüşmelerini tamamlayarak davalarını açma talimatını verdik. Hafta sonuna kadar 140 aile adına maden ocağını işleten firmaya karşı dava açılmış olacak" diye konuştu.

Sendika da hasım yerine kondu

Balkız, faciada hayatını kaybeden maden işçilerinden birinin avukatları tarafından sendika aleyhine dava açıldığının hatırlatılması üzerine, sendikanın görevlerini gereği gibi yerine getirmediği, yaşam koşullarını denetlemediği için davaya dahil edildiğini, mahkemenin de durumu inceleyeceğini dile getirdi.

Zeynel Balkız, "Sendikada aleyhine dava açılarak hasım yerine kondu. Ciddi denetleme yapılsaydı, haklar aransaydı tehlike önceden fark edilebilir ve önlenebilirdi. Gerekli yaşam koşulları denetlenmediği için sendika aleyhine de dava açılarak suçlanmış oldu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber