Halkın yüzde 68'i üniversitede başörtüsüne evet diyor

Haber Giriş : 14 Haziran 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sabancı ve Işık üniversitelerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırma sonucuna göre Türk toplumunun yüzde 68'i başörtülü öğrencilerin üniversitelerde özgürce okuyabilmesine destek veriyor.

Başörtüsü sorununun çözümü için ?toplumsal mutabakat' aranırken, yapılan kamuoyu araştırmaları, halkın konuya yaklaşımını açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Sabancı Üniversitesi ve Işık Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ?Türkiye'de Sosyal Tercihler Araştırması'nın ortaya koyduğu bulgulara göre, Türk toplumunun yüzde 68'i başörtülü öğrencilerin üniversitelerde özgürce okuyabilmesine destek veriyor. Halkın yine yüzde 65'i başörtüsünü devlet memurluğunun önünde bir engel olarak görmüyor.

Geçtiğimiz aylarda Boğaziçi Üniversitesi ve Açık Toplum Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırmada, kamuoyunun yüzde 93'ünün başörtüsünden rahatsızlık duymadığı belirlenmişti. ?Türkiye'de Sosyal Tercihler' başlıklı araştırmanın bir başka sonucu da ülkede sıkça dile getirilen ?Cumhuriyet tehlikede, şeriat gelecek' iddiasının karşılığının olmadığını gösteriyor. Türkiye'de yalnızca yüzde 9'luk bir kesim şeriat yönetimini talep ediyor. Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Çarkoğlu'nun hazırladığı çalışmanın sonuçları, Sabancı Üniversitesi'nin Karaköy'deki yerleşkesinde açıklandı.

Ülke genelinde 1.846 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma ortaya ilginç sonuçlar çıkardı. Türkiye'nin art arda krizlerle sallandığı DSP-MHP-ANAP koalisyonunda, hükümetin ekonomi politikalarından memnun olanların oranı yüzde 2,4 iken, 2006'da AK Parti'nin ekonomi yönetimini benimseyenlerin oranı yüze 23,7'ye çıktı. Hükümetin genel politikalarından memnuniyet duyanların oranı ise yüzde 54 civarında. ?Sizce Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?' sorusuna 2002'de ?enflasyon ve hayat pahalılığı' şeklinde cevap verenlerin oranı, 2006'da yüzde 9,6'ya düştü. İşsizliği en büyük sorun olarak görenlerin oranı ise yüzde 29,6. ?Seçmenin sağ-sol ideolojik düzlemindeki dağılımının' incelendiği bölümde, siyasi yelpazenin merkezinde bir yoğunlaşma olduğu görüldü. Ankete katılanların yüzde 32,7'si kendisini ?merkez'de tanımlarken, aşırı sağ yüzde 16,4, aşırı sol ise yüzde 11,3 çıktı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber