Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2014 17:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, bu yıl ramazanın yaz günlerine rastlanması nedeniyle oruç tutan kişilerin sağlığının korunmasına daha fazla önem verip, iftar ve sahurdaki besin seçimlerine dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.

Kütük, yaptığı açıklamada, ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenme şekilleri ve öğün sayısında değişiklikler olduğunu, gün içinde yemek yenilemediği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterildiğini belirtti.

Çeşit çeşit yemeklerle donatılan masalarda, bütün gün aç kalmanın verdiği ruh haliyle her yemeği tatma ve fazlasıyla yeme isteğinin uyandığını vurgulayan Kütük, şunları kaydetti;

"Fakat bütün gün hiçbir şey yemeden birden bire birçok yemeği yemek, hazımsızlık, şişkinlik gibi probleme neden olacaktır. Bu nedenle kişinin kendisine sınır koyması ve besinleri yavaş yavaş tüketmesi gerekir. Böylece yemeklerin mideyi rahatsız etmesi önlenebilir. Oruç tutmanın sağlıklı insanların metabolik dengesinde çok önemli değişiklikler yapmadığı, ancak bazı hastalıklarda (şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği) veya özel durumlarda (hamilelik ve emziklilik) olumsuz sonuçlar doğurabileceği göz ardı edilmemelidir. Kronik hastalığı olan kişilerin ilgili uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir. Halk arasında oruç tutmak, bazen zayıflamak için bir alternatif olarak değerlendirilir, fakat bu kesinlikle doğru değildir. Gün boyu aç kalmak, metabolizmayı yavaşlatan bir durumdur ve bu da zayıflamayı zorlaştırır. Amaç, ramazan ayı boyunca iftar ve sahur öğünlerinde, alınan sıvı miktarını dengelemek ve her besin grubundan yeterli ve dengeli biçimde almak olmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber