Yarbay Çetin GBT kontrolünde tutuklandı

İstanbul’daki ‘Askeri Casusluk’ davasında 8.5 yıl ceza alan Yarbay Tamer Çetin, tatil yaptığı Muğla’da oğluna doğum günü hediyesi almaya giderken GBT kontrolünde gözaltına alındı ve tutuklandı.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 30 Haziran 2014 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yarbay Çetin GBT kontrolünde tutuklandı

ÇAĞDAŞ ULUS

Çetin'in ailesi,"Balyoz kararından sonra tahliyeler beklenirken bu tutuklanmaya anlam veremedik" dedi.

İSTANBUL'DAKİ 'Askeri Casusluk' davasında karar kesinleştikten sonra 43 sanık için 'yakalama kararı' çıkarılmış ve üç asker tutuklanmıştı. Davanın 8.5 yıl hapis cezası alan sanıklarındanYarbay Tamer Çetin ise önceki gün tatil için gittiği Muğla'da tutuklandı. Çetin, 13 yaşındaki oğlu Bartu'ya doğum günü hediyesini almak için çıktığı yolda, trafik kontrolü yapan jandarma tarafından durduruldu. Genel Bilgi Tarama (GBT) kayıtlarında hakkında yakalama kararı bulunan Çetin, gözaltına alındı ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanıp Muğla'daki sivillerin kaldığı cezaevine gönderildi. Muvazzaf olduğu için askeri cezaevinde kalması gereken Çetin için avukatları itirazda bulunup askeri cezaevine nakledilmesini istedi. Çetin'in ailesi karara tepki gösterdi ve şöyle dedi: "AYM'nin Balyoz'da ihlal kararı sonrası Askeri Casusluk davasında tahliyeler beklenirken bu tutuklanmaya anlam veremedik." Anayasa Mahkemesi'nin, Balyoz davasında hak ihlali kararı vermesinin ardından yaşanan tahliyeler, davadaki sanıkları umutlandırmıştı.

AYM'de başvurusu 6 aydır bekliyor

Dava dosyasının avukatlarından Mahir Ateş, tutuklanan Yarbay Çetin'in altı ay önce yeniden yargılama talesbiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunduğunu ancak henüz sonuç çıkmadığını söyledi. Avukat Mahir Ateş şöyle konuştu: "Anayasa Mahkemesi'nin, Balyoz davasında hükümlü komutanların yeniden yargılama taleplerine olumlu yanıt vermesine karşın Askeri Casusluk davasından yakalama kararı bulunan 43 subay için bir değerlendirme yapmadı. Yarbay Tamer Çetin'in AYM'ye yeniden yargılamayla ilgili yaptığı bireysel başvuru ise ocak ayından beri bekletiliyor. İnsanlar davalardan tahliye edilirken Askeri Casusluk'ta yakalama kararları işleme konuluyor. Tahliye beklenirken tutuklama geldi. Yarbay çetin daha önce hiç tutuklanmamıştı."

39 sanık daha tutuklanacak

İstanbul'da 20 Nisan 2011'de açılan 55 sanıklı 'Askeri Casusluk,Fuhuş ve Şantaj' davası 20 Ağustos 2012'de, 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karar bağlandı. Askeri casusluk ve fuhuş suçlarından tüm sanıkların beraatine karar veren mahkeme, sanıkların örgüt üyeliğinden ve yöneticiliğinden cezalandırılmasına karar verdi. Temyiz üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, sanık Tuğamiral Şafak Yürekli'nin de bulunduğu 13 sanığın örgütle irtibatının, diğer sanıklardan ele geçen dijital verilerde isimlerinin bulunmasına dayandırıldığını belirterek, kararın bozulması istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Yürekli ve Albay İbrahim Sezer'in de bulunduğu 43 sanık hakkındaki kararı onadı. Karardan sonra Seyfettin Alevcan, Necmi Yıldırım ve Adnan Yılmaz'ın ardından Çetin'in de tutuklanmasıyla sayısı 4'e yükseldi. 39 sanığın daha tutuklanacağı belirtildi.

Yardım için para toplamak..

'Askeri casusluk ve şantaj' davasının ek klasörlerinde, davanın sanıklarından Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nda görevli proje subayı Tamer Çetin'in savcı Fikret Seçen'e verdiği ifadeler de yer aldı. Çetin'e "Albay İbrahim Sezer'de el konulan flash diskte yer alan bir belgede Tamer Çetin isminin karşısında 'Ergenekon tutuklusu arkadaşı için para toplayalım diye devre arkadaşlarına mail atmış. 7 kişi olumlu yanıt vermiş. Sizinle ilgili bu şekilde notların tutulmasına ne diyorsunuz?' diye soruldu. Çetin'in yanıtı şöyleydi: 'Ergenekon'dan tutuklu sınıf arkadaşım Erme Onat vardır. Ergenekon tutuklusu bazı arkadaşlarıma para toplama yönünde bir girişimim oldu. Hatta bununla ilgili e-mail atıp, sözlü beyanda bulundum. Ancak notta yazan diğer hususların hepsi gerçek dışı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber