SSK'yı soyabilmek için oğlunu bile dolandırdı

Haber Giriş : 16 Haziran 2006 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşar Çalıkyılmaz ile birlikte 5 şirket kurarak binden fazla kişiyi sahte sigortalı yapan Nurten Avcıoğlu, tezgahını sürdürebilmek için askerdeki oğlunu bile kullandı. Avcıoğlu, oğlu Serkan Çevik'ten aldığı vekaletname ile kurduğu şirketle yüzlerce kişiden topladığı primleri cebine attı. Oğlunu 220 bin YTL'lik SSK borcunun altına soktu.

SOSYAL Sigortalar Kurumu'nu (SSK) dört bir koldan soyan dolandırıcılar sınır tanımıyor. Soruşturmacı gazeteci Uğur Dündar yönetimindeki Arena ekibinin ortaya çıkarttığı son SSK soygununda, Nurten Avcıoğlu adlı kadının, soygun tezgahının işleyebilmesi için askerdeki oğlunu bile kullandığı belirlendi. Yaşar Çalıkyılmaz ile birlikte kurduğu şirketlerle binden fazla kişiyi sahte sigortalı yapan, 3 bin sağlık karnesi dağıtan ve 23 kişiyi de emekli eden Nurten Avcıoğlu, askerdeki oğlu üzerine de şirket kurdu. Yüzlerce kişiyi bu şirkette çalışıyormuş gibi gösteren Avcıoğlu, topladığı primleri cebine attı ve oğlunu 220 bin YTL'lik SSK prim borcunun altına soktu.

ÖNCE EŞ-DOST:

Nurten Avcıoğlu ile Yaşar Çalıkyılmaz'ın, İstanbul'da kurdukları SSK soygunu organizasyonun tohumları 2001'de atıldı. Emekliliğine az bir zaman kalan Yaşar Çalıkyılmaz, gününü dolduracak iş yeri ararken, 2001'de Prestij Temizlik'in sahibi Nurten Avcıoğlu 'yla tanıştı. Nurten Avcıoğlu ve Yaşar Çalıkyılmaz, ahbaplığı ilerletince Prestij'i Kadıköy Altıyol'da kiraladıkları işyerine taşıdılar. Bir an önce emekli olmak isteyen Yaşar Çalıkyılmaz, önce kendisini, sonra da eş, dost, arkadaş ne varsa tümünü bu şirkette çalışıyormuş gibi gösterdi. İçerenköy'de faaliyet gösteren EDA adlı sigorta acenteliğinin de sahibi olan Yaşar Çalıkyılmaz, buradaki ofisini kullanarak, emekli olmak isteyenlerle sağlık karnesine ihtiyacı olanları, Prestij'in kadrolu elemanları kapsamında SSK'ya bildirdi. SSK Başkanlık Müfettişlerin iddiasına göre, sigortalı gösterdikleri kişilerden her ay SSK primi adı altında para toplayan Yaşar Çalıkyılmaz, bu primleri kendi özel kasasına aktardı.

PRİM VE VERGİ CEBE:

2004'e gelindiğinde Prestij'de sigortalı gösterilenlerin sayısı 220'ye ulaşmıştı. İşverenin bildirimini esas alan SSK, 220 sahte sigortalıya ve ayrıca yakınlarına sağlık karnesi verdi. Bu karneyi alanlar ameliyatlarını, uzun süreli tedavilerini yaptırdı, sigorta bu kişilerin ilaçlarını verdi. 2004'te çıkan İhale Yasası'yla birlikte Nurten Avcıoğlu temizlik işi için açılan ihalelere giremez oldu. Çünkü şirketin SSK'ya ödenmemiş prim borcu faiz hariç 520 bin YTL'yi bulmuş, sahte sigortalıların gelir vergisi kesintileri de, Maliye'ye gereken bildirim yapılmadığı için hiç ödenmemişti. İcra memurlarının kapıya dayanacağını anlayan Yaşar Çalıkyılmaz ve Nurten Avcıoğlu, Prestij'in kepenklerini 2004'te indirdi. 220 sahte sigortalıya başka kapı arayan, sigortalandıklarını sanan kişilerden SSK primi adı altında para da almaya devam eden Yaşar Çalıkyılmaz, yeni çıkış kapısı bulmakta gecikmedi.

ASKER ZİYARETİ:

Kapanan Prestij şirketinin sahibi Nurten Avcıoğlu 2005'te Samsun'da askerlik yapan oğlu Serkan Çevik'i ziyaret etti. Serkan Çevik, annesi Nurten Avcıoğlu'na umumi vekaletname verdi. Soluğu Yaşar Çalıkyılmaz'ın EDA sigortadaki bürosunda alan Nurten Avcıoğlu, askerdeki oğlu adına Serkan Çevik Efor Güvenlik ve Dekorasyon Şirketi'ni kurdu. 250 sahte sigortalı da Pendik'te kurulan bu yeni şirkette çalışıyormuş gibi gösterildi. Bu şirketin ömrü de 8 ay sürdü. 220 bin YTL'yi bulan SSK prim borcu nedeniyle icra memurları kapıya dayandı.

SSK, 5 yıl sonra fark etti

SAHTE sigortalılar, Nurten Avcıoğlu ve Yaşar Çalıkyılmaz'ın 2001'den beri açıp kapattığı şirketler sayesinde yıllarca SSK olanaklarından yararlanmaya devam ettiler. Şirketlerin açılıp kapanmasını dikkat çekici bulan SSK müfettişleri, 2006 Ocak ayında vurgunun izini sürmeye başladılar. Ancak açıkta kalan 538 sigortalının durumunu soruşturan müfettişleri ilginç tezgahlar bekliyordu.

Metrekareye 10 işçi düşen ofis

İLK kurdukları Prestij adlı şirketti 520 bin YTL'ye ulaşan SSK borcu nedeniyle kapatan Yaşar Çalıkyılmaz ve Nurten Avcıoğlu, kurdukları soygun tezgahını sürdürebilmek için yeni bir şirket aramaya başladılar. İkilinin imdadına bu kez Abdi Kuruçay adlı kişi yetişti. Eski bir cam ustası olan Abdi Kuruçay, Eda Sigorta'nın acentesiydi. Albino hastası olan Kuruçay'ın tedaviye ihtiyacı vardı. Abdi Kuruçay Yaşar Çalıkyılmaz'ın yönlendirmesiyle Zetaş Cam İşleme Şirketini kurdu. İçerenköy'de faaliyete geçen Zetaş sadece 13 ay açık kaldı. İlginç olan Zetaş'ın açıldığı tarihin, Prestij' in kapandığı tarihe denk gelmesiydi. Böylece Prestij'in kapanmasıyla boşta kalan 220 sahte sigortalı sözde temizlik işçisi, bir anda Zetaş'a kaydırılmış ve hepsi sözde cam işçisi oluvermişti. 30 Kasım 2005 tarihinde sözde sigortalıların sayısı 250'ye ulaşmış, 25 metrekarelik büroda 250 sözde cam işçisi her gün çalışıyor gibi gösterilmişti. Bu hesapla, işyerinde her mettrekarede 10 işçi çalışıyordu.

SSK'nın uğradığı zarar 1.5 milyon YTL

YILLARCA tıkır tıkır çalışan yolsuzluk tezgahını soruşturan SSK Başkanlık müfettişleri çarpıcı tespitler yaptılar. Kurulan 5 şirkette, kısa süreli sahte sigortalı olanlarla birlikte toplam 921 kişi SSK'ya sigortalı gösterilmiş. 3000 kişi haketmedikleri halde sağlık karnesi sahibi olmuş. 23 sahte sigortalı yine bu şekilde emekli olmuş. 3000 sağlık karnesinin kullanımından doğan kurum zararı henüz tespit edilebilmiş değil. Ancak binlerce kişinin bu sağlık karneleriyle ameliyat olduğu, doğum yaptığı, ilaç alıp tedavi görduğü belirlenmiş durumda. Kurulan paravan 5 şirketin SSK'ya olan prim borcu ise 1.500.000 YTL.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber