Sağlık Bakanlığı'ndan ürküten bonzai raporu

Gençlerin yeni düşmanı, ölüme götüren zehir bonzainin KKTC, ABD, Çin, Almanya ve İspanya’dan ithal edildiği ortaya çıktı. Bakanlık yeni nesil zehirin 2010’da Türkiye’ye giriş yaptığını açıkladı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Temmuz 2014 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanlığı'ndan ürküten bonzai raporu

AHMET FATİH ERTURAN ANKARA

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hızla yayılan, gençliğin yeni düşmanı bomzai ile ilgili bir çalışma yapan Sağlık Bakanlığı, hazırladığı raporu açıkladı. Madde bağımlılığı uzmanları ve akademisyenlerle birlikte hazırlanan raporda bonzainin yurtdışında K2/spice olarak adlandırıldığı bildirildi. İlk 1960'larda geliştirilen zehirin 2000'li yıllarda karaborsada satışına başlandığı aktarıldı.

22 web sitesinden satılıyor

Bonzainin Avrupa'da 2008, Türkiye'de ise 2010 yılında kullanılmaya başlandığı, maddesinin de Çin, ABD, KKTC, Almanya, İspanya, Hollanda, Portekiz, İngiltere ve Macaristan gibi ülkelerden ithal edildiği tespit edildi. Raporda, "En yaygın sentetik ürün "JWH-18", Türkiye'de bu ürün bonzai olarak biliniyor. EMCDDA tarafından 2011 yılının temmuz ayında yapılan ve söz konusu maddelerin internet üzerinden satışını yapan sitelerin izlendiği bir çalışmada sentetik ürünlerin 22 siteden satışının yapıldığı tespit edilmiştir. Bonzai maddesi esrar, ecstasy ve captagon maddeleri ile birlikte piyasaya sürülüyor" denildi. Sentetik zehirin etkileri ise şöyle sıralandı: "Psikoz ve bilişsel becerilerde değişiklik arasında farklılık gösteren, fiziksel etkileri ise terleme, bulantı, kusma, iştah depresyonu, sıcak basması, gözlerde yanma, ağız kuruluğu".

SENTETİK ZEHİR YİNE CAN ALDI

KOCAELİ'nin Gölcük İlçesi'nde arkadaşları tarafından otomobilinde baygın halde bulunan 21 yaşındaki Ramazan Uçar, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada yapılan tüm müdahelelere rağmen kurtarılamadı. Uçar'ın bir süredir sentetik uyuşturucu 'Bonzai' kullandığı ve bu nedenle hayatını kaybettiği belirtildi. Gölcük Tersane Komutanlığı'nda çalışan Uçar, dün Şirinköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber