TİHK üyeliği seçim başvuruları

TİHK'nin karar organı İnsan Hakları Kurulunun cumhurbaşkanınca seçilen bir üyesinin görev süresinin 22 Eylül 2014'te sona ereceği, boşalacak üyelik için cumhurbaşkanı tarafından seçim yapılacağı duyuruldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2014 19:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TİHK üyeliği seçim başvuruları

Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK) Başkanlığı, kurumun karar organı İnsan Hakları Kurulunun cumhurbaşkanınca seçilen bir üyesinin görev süresinin 22 Eylül'de sona ereceğini, boşalacak üyelik için cumhurbaşkanı tarafından seçim yapılacağını duyurdu.

Kurum Başkanı Dr. Hikmet Tülen imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, kurul üyeliğine seçilebilmek için Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu uyarınca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, kamu haklarından mahrum bulunmamak, 5237 Sayılı TCK'nın 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar; zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye ve edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak; askerlikle ilişiği bulunmamak, Devlet Memurları Kanunu'nun 53. maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak, üyelik başvurusu tarihi itibarıyla siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görevli veya yetkili bulunmamak, en az lisans düzeyinde yükseköğrenim yapmış olmak gerektiği belirtildi.

Bu nitelikleri taşıyanlardan kurul üyesi olmak isteyenlerin taleplerini en geç 11 Ağustos'a kadar kuruma yazılı olarak iletmeleri gerektiği kaydedilen açıklamada, insan hakları alanında çalışma yapan sivil toplum kuruluşları, sendikalar, sosyal ve mesleki kuruluşlar, akademisyenler, avukatlar, görsel veya yazılı basın mensupları ve alan uzmanlarının da üye olabilecek nitelikteki kimseleri yazılı olarak teklif edebilecekleri bildirildi.

Üye olma niteliğine sahip kişilerin başvurularının, kurum tarafından Cumhurbaşkanlığına iletileceği kaydedilen açıklamada, üye seçiminin, insan hakları alanında temayüz etmiş kişiler arasından cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirileceği ifade edildi.

Başvuranlardan dilekçe, üye seçilebilme şartlarını taşıdığına dair yazılı beyan, insan hakları alanındaki çalışmalarını da içeren özgeçmiş ve 2 vesikalık fotoğraf istendiği bildirilen açıklamada, belgelerin elden ya da postayla kuruma iletilmesi gerektiği, faks ve elektronik postayla başvuruların kabul edilmeyeceği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber