Bürokratlar pahalı ilaca göz yummuş

Haber Giriş : 18 Haziran 2006 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki yıl önce Roche firmasının, kanser ilacı alımında SSK'yı trilyonlarca lira zarara uğrattığı gerekçesiyle başlatılan incelemenin devamında Sağlık Bakanı Recep Akdağ teftiş kurulunu harekete geçirdi. İnceleme sonundan kurul, 'firmaların Türkiye'ye fahiş fiyatla ilaç sattığına' ilişkin 113 sayfalık bir rapor hazırladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık 29 firmanın 137 ilacı yüksek fiyatta sattığı gerekçesiyle soruşturma başlattı. Bu firmalar arasında Roche, Abdi İbrahim, Abbot, Astra Zeneca, Fako, GlaxoSmithKline gibi ilaç devi firmalar bulunuyor.

ROCHE'TAN 1.5 MİLYON EURO

Raporun ardından bakanlık uğranılan zararı belirleyerek firmalara yazı hazırladı. Bu yazıda 'Uğrattığınız zararı 30 gün içinde karşılayın' denildi. İki yıl içinde Türkiye'yi yaklaşık 1 milyon 500 bin euro zarara uğrattığı iddia edilen Roche firmasına yazı gönderildi. Yazının iki hafta içinde 29 ilaç firmasına ulaşması bekleniyor.

Raporda dikkat çeken bazı noktalar şöyle sıralandı:

Bazı firmalar eksik veya yanlış beyanda bulunmuşlardır. Neorecorm ürünlerini belirlenen kar hadlerini aşmak suretiyle sattıkları, yetkililerin de fiyatları kontrol etmeden onayladıkları anlaşılmıştır.

İthal ilaçlara 17 yıl süreyle ve yaklaşık yüzde 20 - 22 oranında yüksek fiyat verilerek kamu zararına sebebiyet verilmiştir.

Üniversite ve Sağlık Bakanlığı kuruluşlarının bazı personelleri Roche firmasının tekel oluşturma çalışmalarına katkı amacıyla ilaç, reçete ve rapor düzenlenmesine yönelik toplantı ve geziler düzenlemiş. Yine personel, reçete ve rapor sayısını artırmaya yönelik saha çalışmasına ve hastalar üzerinde ilaç etki çalışmalarına katıldığı, karşılığında yardım aldığı kanıtlandı.

İşte suçlanan isimler

RAPORDA Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü İktisadi Etütler Daire Başkanlığı, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Fiyat Maliyetleri Etütleri Şube Müdürlüğü'nün de aralarında bulunduğu birçok kurum ile 9 bürokrat olaydan sorumlu tutuldu. İşte suçlanan bürokratlar: Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Uz. Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Dr. Mahmut Tokaç, İbrahim Peker, Ecz. Ethem Turgay Akuğu, Dr. Nilgün Kocamanoğlu, Dr. Murat Alacalı, Dr. Oya Afşar, Dr. Cevat Yalnız ve Dr. Hüseyin Oflaz. Tokaç ve yardımcılarının da soruşturma kapsamında ifadeleri alındı.

Fiyatlar 30 kat daha pahalı

RAPORA göre 209 ilaçtan bazıları ulus-larası piyasanın neredeyse 100 katı fiyatla satılıyor. Örneğin Bie firmasından alınan 'Koate' adlı kan ürünü 13.99 dolar iken, bakanlığa 441.96 dolardan satılmış. Bakanlık ilaç başına 426.89 dolar zarar etmiş. Cankat firmasının bakanlığa 133.79 eurodan sattığı Monarch adlı ilacın referans fiyatı sadece 0.83 euro.

Glucotrol adlı ilaç 1 Euro iken, Türkiye'de 6.44 euroya satılıyor. Norvir isimli ilaç ise 76.220 euro iken bakanlığa 251.760 euroya satılmış.

Fiyat farkının gerekçesi için 'Yıllardır, ihale kanunun olmadığı, Sağlık Bakanlığı'nın ilaçları fiyatlandırma eskiden bu yana kullandığı, her türlü suiistimale açık garip yöntem olduğu' deniliyor. Ayrıca 'Fiyat belirleme konusunda tüm inisiyatifin firmalara verildiği onların beyanına göre yapıldığı, Sağlık Bakanlığı'nını da beyanları araştırma yapmadığı belirtiliyor.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber