Öğretmene para iadesi yapıldı, güncelleme internete takıldı

Haber Giriş : 19 Haziran 2006 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MICROSOFT'un söz verdiği 2 milyon 500 bin dolar, 60 bin 576 öğretmenin banka hesap numaralarına yatırıldı.

Ancak, kampanyadan yararlanan 83 bin 981 öğretmene vaat edilen 250 dolarlık Office Active Paketi, bilgisayarlara bir türlü yüklenemedi. Bu da, Office Active paketinin internetten yüklenemeyecek kadar büyük boyutta olmasından kaynaklandı.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl düzelediği "her öğretmene bir dizüstü bilgisayar" kampanyasına katılanlar, sonunda Microsoft'un söz verdiği 41.15 doları iade alabildi. Microsoft, 60 bin 576 öğretmene toplam 2 milyon 500 bin dolar para iadesinde bulundu. Ancak, kampanyadan yararlanan 83 bin 981 öğretmene vaad edilen 250 dolarlık Office Active paketi, bilgisayarlara bir türlü yüklenemedi. Bu da, Office Active paketinin internetten yüklenemeyecek kadar büyük boyutta olmasından kaynaklanıyor. ADSL kullanımının da yaygın olmaması, öğretmenlerin yükleme yapmasını daha da zorlaştırıyor. Arkadaşımız Ayşegül Akyarlı Güven'in yaptığı araştırmaya göre, Microsoft, kampanyada iade sözü verdiği 2.5 milyon doları, geçtiğimiz şubat ayında Milli Eğitim Bakanlığı'nın hesabına aktardı. Bakanlık da Microsoft'un aktardığı bu parayı, Mayıs ayı sonunda öğretmenlerin Vakıfbank'ta ki hesaplarına yatırdı. Ancak, Microsoft'un öğretmenlere verdiği Word, Excel, Power Point gibi yazılımları içeren 250 dolar değerindeki Office Active paketinin bilgisayarlara yüklenme işlemi, altı aydır bir türlü gerçekleştirilemedi. Bu da, programların internet üzerinden yüklenmesini sağlayacak altyapı çalışmalarının bir türlü sonuçlanamamasından kaynaklandı.

TOP BAKANLIKTA: 'Eğitimde İşbirliği Anlaşması' çerçevesinde, Bakanlık'a verdikleri fon aktarma sözünü yerine getirdiklerini söyleyen Microsoft yetkilileri, "Programların güncellenmesi için verdiğimiz sözü de yerine getirdik. Hem öğretmenlerin Office programlarını 3 yıl kullanmaları için MEB'e lisans verdik. Hem de programın indirilmesini sağlayan altyapının oluşturulması çalışmalarını tamamladık. Şimdi bu programın yüklenmesi konusunda duyuruları yapmak Bakanlığa düşüyor. Güncellemeler için bizim yapabileceğimiz birşey kalmadı" dediler.

ÖĞRETMEN YÜKLEYEMİYOR: Office Active Paketi boyutunun büyük olması yüzünden öğretmenlerin programı bir türlü bilgisayarlarına indiremediğini söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Altınsoy da "Kampanyadan yararlanan öğretmenler bilgisayarlarını açılıp internet bağlantısı kurar kurmaz güncelleme otomatik olarak başlıyor. Ancak, işletim sistemini bir üst noktaya taşıyan bu programın büyük boyutta olması, internet bağlantı hızının yetersiz kalmasına ve dosyaların indirilememesine yol açıyor. Bu durumda ki öğretmenlerimize Microsoft ile işbirliği içinde yardımcı olmaya devam edeceğiz. Soruna yönelik çözüm arayışlarımız sürüyor. 15 gün içinde her ilde lokal çözüm anlamında ARGE birimimizle birlikte server merkezleri oluşturacağız. Evden programı indiremeyen öğretmenler merkez yardımıyla güncelleme yapabilecek. Ancak hedefimiz öncelikle öğretmenlerin evlerinden yükleme yapmasını sağlamak" dedi.

erkan çelebi/hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber