'Kolaysa sen önle' terfisi

Haber Giriş : 19 Haziran 2006 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Yerel Yönetimler Yasası kapsamında İstanbul'un Ümraniye İlçesi Sarıgazi Belde Belediyesi'nde 3 Meclis üyesinden oluşan Denetleme Komisyonu kuruldu. Belediyenin bir yıllık faaliyetini denetleyen komisyon, büyük ses getiren bir rapor hazırladı. Derhal inceleme başlatan AKP'li Belediye Başkanı Kemal Ayyıldız, rapordaki iddiaların asılsız olduğunu, problemin komisyona eksik bilgi ve belge verilmesinden kaynaklandığını ortaya koydu. Ancak AKP'li komisyon üyeleri tarafından hazırlanan rapor nedeniyle zor günler geçiren ve muhalefetin yoğun eleştirilerine maruz kalan Başkan Ayyıldız, geçtiğimiz hafta, 'Sen misin rapor hazırlayan' dercesine ilginç bir atamaya imza attı. İstifa nedeniyle boşalan başkan yardımcılığına, komisyonda yer alan AKP'li üye İlyas Tanrıverdi'yi tayin etti. Ayyıldız, bu ilginç atamayı, 'Seneye de kendisi denetlensin görelim' şeklinde yorumladı.

AKP'Lİ İKİ ÜYE İMZA ATTI

Sarıgazi Belediyesi'nde ilginç gelişmelerinin yaşanmasına neden olan olaylar zinciri, Denetim Komisyonu'nun kurulmasıyla başladı. 2005 yılında yürürlüğe giren 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 25. maddesine göre, belediyenin 1 yıllık faaliyetini ve harcamalarını incelemek üzere Denetleme Komisyonu oluşturulması gerekiyordu.

23 Ocak 2006 tarihinde belediye meclis kararıyla, AKP'li Sabri Bayram ve İlyas Tanrıverdi ile SHP'li Serpil Tanrıverdi Denetim Komisyonu üyeliğine seçildi. Sabri Bayram başkanlığında toplanan komisyon, ocak ayında 7, şubat ayında 27 ve mart ayında 11 olmak üzere 45 toplantı yaparak, belediyenin yaptığı iş ve işlemlerle ilgili bütün resmi evrakları detaylıca inceledi.

Meclis'e sunulan rapor, belediye kulislerine bomba gibi düştü. 31 maddelik rapora göre, belediyenin demirbaş listesinin bulunmadığı, kime ait olduğu bilinmeyen otoların belediyenin anlaştığı benzin istasyonundan dolum yaptığı, belediye web sayfasının fahiş fiyata hazırlatıldığı, belediyeye ait şirkette çalışmayan bazı kişilerin sigortalarının ödendiği gibi iddialar yer alıyordu.

İNCELEME BAŞLATILDI

Bunun üzerine inceleme başlatan Sarıgazi Belediye Başkanı Kemal Ayyıldız, cevap raporu hazırlayarak Meclis'e sundu. Rapordaki iddiaların, ilgili müdürlükler tarafından verilen eksik bilgi ve evraktan kaynaklandığı anlaşıldı. Ancak, raporu ele geçiren CHP'li üyeler, bir taraftan bunu il teşkilatına iletirken, diğer taraftan da Meclis'e soru önergesi verdiler.

İLGİNÇ ATAMA

Bütün sıkıntıların atlatılmasından sonra, mayıs ayı içerisinde ilginç bir istifa olayı yaşandı. Belediye Başkan Yardımcısı Recep Bilgin, ailevi nedenlerle 30 Mayıs 2006 tarihinde istifa dilekçesini başkanlığa sundu. Kemal Ayyıldız, boşalan belediye başkan yardımcılığına, raporun hazırlanmasında bizzat görev alan Elektrik Mühendisi İlyas Tanrıverdi'yi atadı.

CHP PEŞİNİ BIRAKMIYOR

CHP İlçe Başkanı Mahmut Altın, 'Bu rapora göre, belediye başkanının 'ben çalışıyorum' demesi mümkün değil. Otomatik olarak Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulması gerekiyor. İçişleri Bakanlığı'nın yönetimi görevden alması gerekir. Hukuksal boyutuna bakıp partimle birlikte gereğini yapacağız' dedi.

TANRIVERDİ'DEN ATAMAYA TEŞEKKÜR

İmar ve Fen İşleri'nden sorumlu Belediye Başkan Yardımcılığı'na atanan İlyas Tanrıverdi, Başkan'ın kararını şöyle yorumladı: 'Başkanımız, kadrosunun doğru çalıştığına inanıyor ve bizim de görmemizi istiyor demek ki. 'Bu kadar eksiklik görebiliyorsa gelsin kendisi yapsın' demiştir. Bizi göreve layık gördüler sanırım, teşekkür ediyoruz. Seneye de biz denetleneceğiz.'

Diğer üye Serpil Tanrıverdi ise, 'Sunulan evraklara göre şeffaf bir çalışma yaptık. Eksik evrak nedeniyle yanlış rapor hazırladık. Biz müfettiş değiliz. Ama zamanla bu rayına oturacaktır' diye konuştu.

BAŞKAN, AKŞAM MUHABİRİNE KONUŞTU

Belediye aleyhindeki raporla şimşekleri üzerine çeken İlyas Tanrıverdi'yi başkan yardımcılığına atayan Sarıgazi Belediye Başkanı Kemal Ayyıldız kararını şöyle savundu:

'Dışarıda kalanlar, içeridekinin yanlış yaptığını düşünürmüş. Sanırım bizim olay da buna benzer bir şey oldu. Biz de, 'İçeride yapılan çalışmaları gelsin bizzat kendi görsün. Seneye de kendisi denetlensin görelim' diye düşünerek bu atamayı yaptık. Diğer belediyelerde de bu tip sıkıntılar yaşanıyor. Sorun, komisyon üyelerinin ve böyle bir denetime hazır olmayan müdürlüklerin acemiliğinden kaynaklandı. 'Başkan'ın baskısı altında rapor hazırlandı' denmesin diye komisyon üyelerimizin odasına hiç gidip bakmadım bile. Demek ki gitmek gerekiyormuş. Arkadaşlarımız, sadece evraklar üzerinde inceleme yapmış, ilgili müdürü çağırıp sormamışlar. Ben o raporu savcılığa götürseydim, komisyon üyeleri cezalandırılırdı. Çünkü bir kurum kötüleniyor, hem de hak etmediği birşekilde.'

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber