AB Genel Sekreterliği sıkıntıda: Hâlâ susuz. 200 personele ihtiyaç var

Haber Giriş : 19 Haziran 2006 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Reform paketlerinde önemli görevler üstlenen ve müzakere sürecinin koordinasyonundaki temel kurumlardan olan AB Genel Sekreterliği hâlâ susuz. 200 personele ihtiyaç var, 1.8 kişi alabiliyor

Türkiye'nin AB adaylığının açıklandığı 1999 Helsinki Zirvesi'nden sonra oluşturulan, müzakere tarihi alınması sürecinde tarihi misyon üstlenen, 3 Ekim'de başlayan müzakere sürecinin koordinasyonunda da temel kurumların başında gelen AB Genel Sekreterliği susuzluktan, kadrosuzluğa çeşitli sorunların çözümü için hükümetin desteğini bekliyor.

Tercüme birimi yok

Genel Sekreterlik, 2002 Kopenhag ve 17 Aralık 2004 zirvelerinde Türkiye'nin mesafe kaydetmesini sağladı. Sekiz reform paketinin hazırlığında da kritik rol üstlenen ABGS, ayrıca AB fonları ile mali işbirliği programlarının yürütülmesinde ve tarama-müzakere sürecinde kurumlararası koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması görevlerini de yerine getiriyor. Kurumun karşı karşıya kaldığı, uzun süredir çözüm bekleyen sorunlar da şöyle sıralanıyor:

Kadro: Kurumun 60 kişilik kadrosu, gün geçtikçe yoğunlaşan teknik müzakereler ve mali işbirliği programlarının yürütülmesini sağlamakta zorlanıyor. Diğer kurumlardan geçici personel temini de, kalıcı çözüm olmuyor. Üstlendiği "sekretarya" görevini tam anlamıyla yerine getirebilmesi için 250-300 kişilik bir yapıya ihtiyaç duyan ABGS'nin, emekli olanların yerine istihdam yapılmasına imkan kılan mevcut yasalar ve personel rejimi uyarınca sadece 1.8 kişi alma hakkı bulunuyor. Terfi edebilecekleri ara kadro olmadığından ABGS çalışanları da fazla mesai alamıyor.

Hukuk ve Tercüme Birimleri: Binlerce sayfalık AB mevzuatı ile müzakere ve yazışmaların Türkçe'ye çevirisi için hâlâ bir tercüme birimi kurulmadı. Türk yasalarının AB ile uyumunun sağlanmasında etkin rol oynayan kurumda bir de hukuk birimine ihtiyaç duyuluyor.

İletişim Birimi: Kurumda ayrıca, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin en önemli ayaklarından biri olan Sivil Toplum Diyaloğu'nun sağlanması için hem yurtiçinde hem de Avrupa'daki örgütlerle işbirliğini sağlayacak bir iletişim birimine ihtiyaç var.

Fiziki Sorunlar: ABGS'nin bina ruhsatı olmadığı için hâlâ suyu bağlanmadı. Aynı şekilde hiçbir inşaat faaliyeti yapılmasına da yasalar izin vermiyor.

Top Babacan'da

ABGS'nin eski genel sekreteri Dışişeri Bakanlığı kökenli Murat Sungar ile şu anda görevi yürüten Oğuz Demiralp, hükümete kurumun güçlendirilmesini sağlayacak birkaç yasa teklifi sunmalarına rağmen bugüne kadar aradıkları desteği bulamadı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber