Hakimlere, avukatlık için 3 yıl engeli

Haber Giriş : 20 Haziran 2006 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emekli olan hakim, görev yaptığı yargı çevresinde 3 yıl boyunca avukatlık yapamayacak

Artık emekli olan hakimler, son mahkemelerinde savunma koltuğuna oturabilmek için 2 yıl değil, 3 yıl beklemek zorunda kalacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu'nda görüşülen temel ceza mevzuatına uyum amacıyla 170 kanunda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısında, emekli olmaya hazırlanan ya da yeni emekli olan hakimleri yakından ilgilendiren hükümler bulunuyor.

Söz konusu maddeye göre, hakim ve savcıların görevden ayrıldıktan sonra, mahkemelerde avukatlık yapabilmeleri için 2 yıl olan süre tasarıyla bir yıla indiriliyordu. Ancak yapılan değerlendirmeler sonucu, bu süre 3 yıla çıkarıldı. Emeklilik ve istifa gibi sebeplerle görevlerinden ayrılan adli, idari ve askeri yargı hakim ve savcıları ile Anayasa Mahkemesi raportörleri, son hizmet gördükleri mahkeme veya dairede üç yıl süreyle avukatlık yapamayacak.

Özok bir daha aday olamayacak

Mevcut Avukatlık Kanunu'nda, emekli olan hakimlerin görev yerlerinde 2 yıl avukatlık yapamayacağına ilişkin bir düzenleme bulunuyor. Kanunun ilgili maddesinde, 'Emeklilik veya istifa gibi sebeplerle görevlerinden ayrılan adli, idari ve askeri yargı hakim ve savcılarının, son beş yıl içinde hizmet gördükleri mahkeme veya dairelerin yargı çevresinde, görevden ayrılma tarihinden itibaren iki yıl süreyle avukatlık yapmaları yasaktır' ifadelerine yer veriliyor.

Tasarıya göre, baro başkanları da, üst üste iki dönemden fazla başkanlık koltuğuna aday olamayacaklar. Düzenlemenin yasallaşması durumunda, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, bundan sonra yapılacak seçimler de birlik başkanlığına aday olamayacak.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber