Meclis'te huzura 'maliyet' engeli

Yaz döneminde Meclis salonunda bir dizi değişiklik planlayan TBMM Başkanlığı, vekillerin psikolojisini olumsuz etkilediği gerekçesiyle turuncu renkli koltukları da mat yeşil renge dönüştürmeyi planladı. Ancak işin maliyeti fazla olunca proje geri çekildi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Ağustos 2014 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'te huzura 'maliyet' engeli

ÖNDER YILMAZ

TBMM Başkanlığı, yeni ofislerine geçen milletvekillerinin boşalttığı eski binayı Türkiye'nin en gelişmiş kütüphanesi yapmak için harekete geçti. Binanın ağır raf sistemini kaldırıp kaldırmayacağı için statik dayanıklılık testi yapılıyor. Milletvekillerinin agresifliğinin oturdukları turuncu renkli ceylan derisi koltuklardan da kaynaklandığını işin uzmanı 3 profesöre tespit ettiren TBMM Başkanlığı, mat yeşil renge dönüştürülmesi için planlama yaptı, ancak işin maliyeti yüksek çıkınca proje TBMM Başkanı Cemil çiçek'e sunulmadan rafa kaldırıldı. TBMM tatilde bulunduğu sürede Genel Kurul'da milletvekillerinin oturduğu parlak masalar matlaştırılacak ve bazı oylamalarda yanlış sonuçlar veren elektronik sistem yenilenecek.

Eski odalar kütüphane olacak

TBMM bu yaz döneminde hareketli bir onarım ve planlama çalışmalarına sahne olacak. Yeni ofislerine geçen milletvekillerinin boşalttığı Meclis'in eski Halkla ilişkiler Binası'nı oluşturan A ve B blokların Türkiye'nin en büyük "Kütüphane ve Arşiv Binası" yapılması için çalışmalara başlandı. Ancak binanın arşiv ve Kitap sistemi ağır olduğu için raf sistemini kaldırıp kaldırmayacağı konusunda statik ve dayanıklılık testi yapılıyor. Yapılan çalışmaların sonucuna göre iki binanın büyük bir kütüphane ve arşiv binası olması için iç yapısı değiştirilecek.

Yapıldığı 1961'de tamamlanan ve daha sonra taşınılan Meclis Genel Kurulu'nun bulunduğu ana binanın şimdiye kadar dış yüzeyi hiç temizlenmediği için özel ilaçlı ve buharlı sistemle temizletilecek. Bu amaçla TBMM'de yapılan bir örnek çalışmada başarı sağlanınca, tatilde tüm binalar elden geçirilecek. Böylece Meclis'in dıştan görünümü daha parlak olacak.

Meclis'in şimdiye kadar hiç yapılmayan röleve çalışması da tamamlandı. Meclis'te çıkabilecek bir yangın ya da afet sonrası olması gereken bir plan oluşturuldu. Olası bir felakette hasar gören binalar eskisine sadık şekilde yeniden yapılabilecek.

Koltuk renkleri etkiliyor

Bu arada üst üste kavgaların yaşandığı TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin agresifliğine neyin yol açtığını belirlemek için Meclis Başkanlığı'nın işin uzmanı 3 profesöre rapor hazırlattığı belirlendi. Bu rapor doğrultusunda, salondaki 16 avizenin ışık şiddeti yüzde 25 oranında azaltıldı, lensle rahatsız edici yansıma kırıldı. Başkanlık kürsüsünün arkasındaki mermer ile diğer mermer yüzeyler matlaştırıldı. Meclis'in tartışmalı ceylan derisi koltuklarının renginin değiştirilmesi konusunda da bir çalışma yapıldığı ortaya çıktı. Ancak çalışma henüz Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Başkanlık Divanı'na sunulmadı.

Yapılan çalışmaya göre, ceylan derisi turuncu koltuklar yerine Meclis'in eski rengi olan koyu mat yeşil koltuklar ve kahverengi ahşap düzenine dönülmesi üzerinde çalışıldı. Sadece koltukların döşemelerinin değiştirilmesi yoluna gidilirse ortaya çıkacak maliyet ve nasıl olacağı konusu da ele alındı. Ancak her ikisi de uygun bulunmadı. Daha önceki koltukların sağlamlığını hala koruması ve yeni koltukların yapılması durumunda ortaya çıkacak yüksek maliyet analizleri nedeniyle proje şimdilik askıya alındı.

Masalar matlaştırılacak

Bu arada Genel Kurul sıralarının renginin matlaştırılmasına ilişkin çalışma

ise Meclis'in tatile girmesinin ardından yapılacak. Yine tatilde Meclis Genel Kurul Salonu'ndaki elektronik sistem üzerinde çalışma yapılacak. TBMM'nin çalışma takvimi uygun olursa bazı oylamalarda yanlış sonuçlar veren elektronik sistem yenilenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber