STK'lar gelecekten umutlu

Güneydoğudaki STK'lar, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin çözüm sürecine olumlu katkı yapacağını düşünüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2014 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
STK'lar gelecekten umutlu

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sivil toplum kuruluşları, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin çözüm sürecine olumlu katkı yapacağına inanıyor.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, AA muhabirine, Türkiye'de ilk defa cumhurbaşkanını halk tarafından seçilmiş olmasının tarihi önemine vurgu yaparak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesini olumlu değerlendirdiklerini söyledi.

Bu seçimin ardından Türkiye'de artık daha "aktif ve etkili" bir cumhurbaşkanın olacağını vurgulayan Elçi, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmasında tüm kesimleri kucaklayıcı ve çözüm sürecinin devamı yönünde ifadeler kullandığını belirtti.

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin çözüm sürecinde bundan sonra daha rahat çalışması için de fırsat oluşturduğunu dile getiren Elçi, şöyle dedi:

"Seçim sonucunun Türkiye'nin en temel sorunlardan biri olan Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yollarla çözümüne katkı sunacağı inancındayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çözüm sürecinde daha etkin bir rol yürüteceğini düşünüyoruz."

- "Halk, seçimde çözüm sürecine olan güvenini gösterdi"

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, seçim sonucunun halkın çözüm sürecine bakış açısını gösterdiğini söyledi.

Süreci destekleyen Erdoğan ve Demirtaş'ın seçimden başarılı bir şekilde çıktığını belirten Coşkun, "Seçimde süreci destekleyen her iki adayın da oylarını arttırdığını görüyoruz. Seçim sonucu halkın bu süreci ve aktörlerini desteklediğini gösteriyor" dedi.

Seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Demirtaş için motive edici bir etki oluşturacağını kaydeden Coşkun, çözüm sürecinin bu sayede ivme kazanacağını ifade etti.

Coşkun, seçimin çözüm sürecinin derinleşmesi için uygun zemin ve imkanları ortaya çıkardığını anlatarak, "Sonuçlar, dağdan inecekler için yapılacak hukuki ve sosyal çalışmalara toplumun hazır olduğunu gösteriyor. Siyasi aktörlerin üzerine düşen, buna uygun hareket etmeleridir. Halk, seçimde çözüm sürecine olan güvenini gösterdi" şeklinde konuştu.

- "Kazanan çözüm süreci, kaybeden statüko arayışı olmuştur"

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, cumhurbaşkanı seçiminin Türkiye'de yeni bir kapı açtığını ifade ederek, "Statükoyu sürdürmek isteyenlerle değişim ve dönüşüme kapı aralayanlar arasındaki mücadelede yenilikçiler kazanmıştır" diye konuştu.

"Başbakan Erdoğan'ın yıllardır, değişim ve dönüşüm için çabaladığı Türkiye'de artık geri dönülemez bir yola girilmiştir. Bu yol barışın, ilerlemenin ve birbirine daha sıkı sarılmanın yoludur" ifadesini kullanan Evsen, şunları dile getirdi:

"Çatı formüllerin olduğu, halka dayatma yapıldığı çağ artık geride kamıştır. Formüllerle, birilerinin belirlemeleriyle cumhurbaşkanı seçilmesi devri tarihin tozlu raflarına kaldırılmıştır. Bu devrimi yapan halktır. Halk kendi içinden gelene sahip çıkmış, onu layık gördüğü yere yükseltmiştir. Sayın Erdoğan ve Selahattin Demirtaş'ın aldığı oylar toplandığında ülkenin sorunlarına karşı çözüm iradesi ortaya konmuştur. Kürt sorununun çözümüne Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez ayrımı yapılmadan oy verilmiştir. Kurgulanmış irade değil, milli irade ortaya çıkmıştır. Halkın koalisyonu kendisini sandıkta göstermiştir."

"Artık tüm taraflar halkın mesajını iyice analiz edip Türkiye'nin güçlü bir geleceğe yol alması için ellerinden geleni yapmalıdır" diyen Evsen, sonucun Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.

- "Çözüm süreci sekteye uğratılmamalı"

Şırnak Ticaret Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, çözüm süreci sayesinde Türkiye'de gözyaşların dindiğini ve huzurun hakim olduğunu bildirerek, "Çözüm süreci sekteye uğratılmamalı. Tüm siyasi partilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek vermesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Ayan, seçim sonucunun halkın beklentileri doğrultusunda gerçekleştiğini belirterek, çözüm sürecine bu sonucun olumlu yansıyacağını düşündüğünü dile getirdi. Ayan, Başbakan Erdoğan'a verilen desteğin tamamına yakınının çözüm sürecine koyduğu iradeden kaynaklandığını vurguladı.

- "Başbakan çözüm sürecinin devamının sağlanacağı müjdesini verdi"

Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformu Başkanı ve İHH Mardin Temsilcisi Mehmet Timurağaoğlu, halkın ilkkez cumhurbaşkanını seçtiğini, cumhurun başkanına sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'ın özellikle mazlum ve mağdurlara büyük bir umut ışığı olduğunu kaydeden Timurağaoğlu, "Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi çözüm sürecinin barışla nihayete ermesi için çok önemli bir gelişmedir" dedi.

Çözüm sürecin devamını ve barışla sonuçlanmasını isteyen bir lider olan Erdoğan'a destek talebinde bulunan Timurağaoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye zalimlerin karşısında, mazlumların yanında olan birini cumhurbaşkanı seçti. Başbakan çözüm sürecinin devamının sağlanacağı müjdesini verdi. Artık önümüzde bir engel yok. Tüm sivil toplum örgütleri de buna destek sunmaya devam etmeli."

-"Çözüm sürecini daha etkili yöneteceğine inanıyoruz"

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin Türkiye'nin kalkınması için bir başlangıç olduğunu söyledi.

"Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanlığına gelmesi bizleri sevindirdi. Erdoğan'ın ilk turda cumhurbaşkanı olması aynı zamanda iş dünyasına güven, Türkiye'nin önünü kapatmaya çalışanlara da bir mesaj vermiştir" ifadelerini kullanan Kuzu, "Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi ile çözüm sürecini daha etkili yöneteceğine inandıklarını vurguladı.

Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına seçilmesiyle Türkiye'nin çözüm süreci ve AB yolunda daha emin adımlarla ilerleyeceğini dile getirerek, ilk turda seçimin sonuçlanmasının vatandaşlara güven verdiğini söyledi.

Tanık, "Bir kez daha eli güçlenen Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çözüm sürecini tamamlamasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Rıfat Ayyıldız, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına ilk turda gelmesinin Türkiye'de karamsar bir tablo çizenlerin beklentilerini bozduğuna işaret ederek, beklentilerinin çözüm sürecinde etkin bir rol alınması olduğunu ifade etti.

- "Çözüm sürecini daha da ilerletecek"

MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suad Özdemir, seçim sonucunun halkın çözüm sürecine verdiği desteğin göstergesi olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına seçilmesinin çözüm sürecine büyük katkısı olacağını vurgulayan Özdemir, "Cumhurbaşkanı Erdoğan çözüm sürecini daha da ilerletecek. Balkon konuşmasında da çok güzel ve kapsayıcı bir dil vardı" dedi.

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Çalbay da, Başbakan Erdoğan tarafından başlatılan çözüm sürecinin bölgede olumlu bir atmosfer oluşturduğuna dikkati çekerek, her sektöre olumlu yansımaları olacak çözüm sürecinin devamını dilediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan'ın bu süreci devam ettireceğine inandıklarını dile getiren Çalbay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye yeni bir döneme girdi. Artık herkesin halkın iradesine saygı göstermesi gerekir. Zaman kutuplaşma, ayrışma ve düşmanlık yapma değil, barış ve kardeşlik zamanıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın tüm Türkiye'yi kucaklayarak, beklenen huzur ve refah ortamına kavuşturacağına inancımız tamdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber