Küçük HES'ler valilere emanet

HES'lerle ilgili ilke kararı dün yürürlüğe girdi. Karara göre doğal alanlarda HES yapılmayacak.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Ağustos 2014 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Küçük HES'ler valilere emanet

MİTHAT YURDAKUL

Doğal alanlarda hidroelektrik santral (HES) yapılmasını engelleyen ilke kararı yürürlüğe girdi. Karar uyarınca özgün ekosistem yapısına sahip olan canlılar ve endemik türlerin üreme ve beslenme ve göç yollarını içeren doğal alanlarda HES yapılamayacak.

Çevre Mühendisleri Odası ise asıl çevre sorununu yaratan 1-25 megawatlık (mw) HES'lerin valilerin inisiyatifine bırakıldığını, çevre raporu zorunluluğundan muaf tutulduğunu belirtti. Çevre mühendisleri, HES projelerinin değerlendirmesinde kuraklık sorununun göz ardı edilmesini de eleştirdi.

Resmi gazete'de çıktı

Doğal SİT alanlarında planlanan HES projelerinin gerçekleştirilmesine yönelik başvuruların değerlendirilmesinde uyulacak ilke kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, ulusal veya dünya ölçeğinde olağanüstü ekosistemleri/türleri bulunduran, özgün ekosistem yapısına sahip, doğal alanların ekolojik bütünlüğünü sağlayan ve besin zinciri içinde yer alan kritik türleri barındıran doğal SİT alanlarında HES yapımına izin verilmeyecek.

Sorun 'mikro HES'ler

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, HES'lerle ilgili yasal dayanak sağlayan ilke kararı ile Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu adı verilen raporun sadece büyük ölçekli HES'ler için zorunlu tutulduğunu söyledi. Türkiye'de asıl çevre sorununu "mikroHES" olarak nitelenen, genellikle bir derenin üzerine kurulan 1-25 MW kurulu güce sahip olan HES projelerinin yarattığını belirten Bozoğlu, ilke kararında bu projeler için rapor istenmediğini belirtti. Bozoğlu, küçük boyutlu HES'lerin valiliklerin inisiyatifine bırakıldığınıkaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber