Devletin zirvesine yerli dinleme zırhı

TÜBİTAK yeni kriptolu telefon üretirken, yerli yazılımlar kullanılacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 13 Ağustos 2014 07:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devletin zirvesine yerli dinleme zırhı
HAZAL ATEŞ

SABAH'ın "Erdoğan'ı tam 21 ay dinlediler" manşetinin ardından gözler Paralel Yapı'nın kriptolu ihanetine karşı alınacak yeni önlemlere çevrildi. İncelemelerde, kriptolu telefon dinlemelerinin TÜBİTAK, TİB ve Emniyet'teki Paralel Yapı'nın koordineli çalışmasından kaynaklandığı ortaya kondu. Devletin zirvesindeki 164 kriptolu telefondan 76'sının dinleme kaydı bulunurken, bunun şifreleme kodlarının sızdırılmasıyla gerçekleştiği belirlendi. Bu tespitin ardından şüpheye yer vermeyecek şekilde ayıklamaya gidilirken, kriptolu telefonda yerli üretim tercih edildi. Telefonun tasarımı ve dizaynı da yerli ola- cak. NATO'daki standart kriptolu yazılımlar bulunduğunu belirten TÜBİTAK yetkilileri, "Yılbaşında kullanıma başlayacak telefonlar NATO standartlarını taşıyor. yor. Ancak içinde Türkiye'ye özgü güvenlik mekanizmaları da bulunuyor" dedi.

TEK ELDEN ÇIKMAYACAK

Kriptolu telefonları üreten firma ile bu telefonlara sertifika veren kurumun aynı olması da güvenlik açığına neden oluyordu. Başbakanlık, Milli Güvenlik Kurulu, MİT gibi ulusal güvenlik için kritik kurumların Genelkurmay'da olduğu gibi kendi sertifikalarını üretmeleri görüşü benimsendi. Kurumlar TÜBİTAK'tan kriptolu telefonu alacak, ancak kendi sertifikasını üretecek. Yazılım ve sertifikayı üreten kurumların farklı olması güvenlik zafiyetini engelleyecek. Türkiye'de kullanılan 170'e yakın kriptolu telefon sayısı artırılacak, kritik kurumlarda görevli yöneticilere de kriptolu telefon verilecek. Türkiye'deki tüm iletişim ağını elden geçirdi. Casus yazılımlar, böcekler, illegal kurulan dinleme ağları tek tek ortadan kaldırılıyor.

DEVLET SIRLARINA KOZMİK KORUMA

Ulusal verilerin saklanacağı güvenlik ambarı için kozmik koruma oluşturuluyor. Devlet sırrı niteliğindeki tüm bilgi ve belgelerin depolanacağı merkez için de özel güvenlik sistemi oluşturuldu. Bakanlıklar dahil kamunun bütün kurumlarında malzemeden hizmet alımına kadar anlaşma yapılan şirketler içinde paralel ayıklamaya gidildi. Paralel Yapı'yla bağlantılı şirketlerden hizmet alımı durduruldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber