Paranızı kurtaracak takvim

Yıl sonuna kadar 3'ü not kararı olmak üzere 20'yi aşkın iç ve dış gelişme para ve sermaye piyasalarının yönünü belirlemede etkili olacak

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Ağustos 2014 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Paranızı kurtaracak takvim

RAHİM AK

Fitch'in Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına rağmen Türkiye'de siyasi riskin hala yüksek olduğu açıklamasının ardından Standart and Poors (S&P) ile yatırım bankası Morgan Stanley de artan jeopolitik risklerin Türkiye ekonomisine etkilerine dikkat çekti.

Türkiye'de yıl sonuna kadar piyasaları etkileyebilecek risklerin sayısı 20'yi geçiyor. Bu risklerin bir kısmı Türkiye için önemli fırsatlar da yaratabilir.

KUZEY DE GÜNEY DE HİÇ İÇ AÇICI DEĞİL

Kuzeyimizde Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin seyri önemli. Krizin tırmanması halinde bunun piyasaları olumlu etkilemeyeceği açık. Rusya'nın uyguladığı karşı yaptırımlar, Polonya ve Finlandiya'dan sonra Almanya ve İngiltere'yi de etkilemeye başladı.

Yaptırımların Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı Euro Bölgesi'nin büyüme hızını bu yıl yüzde 0.3 düşüreceği hesaplanıyor. Ancak Türkiye'nin Rusya'ya ihracatının artması bekleniyor.

Güneyimizde de hükümet krizi derinleşiyor. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ve ABD'nin desteklediği Haydar el-Abadi arasındaki çekişme sürüyor.

Diğer yandan ABD'nin Irak'taki terör örgütü IŞİD'e karşı düzenlediği operasyonlar sürüyor.

Gazze'de İsrail ile HAMAS arasında kalıcı ateşkesin henüz sağlanamamış olması ve Batı Afrika'da 961 kişinin ölümüne neden olan ebola salgınının yayılma riski de piyasalar için olumsuz sonuçlar içerebilecek gelişmeler olacak.

YENİ HÜKÜMET 29 AĞUSTOS'TA ATANACAK

Eczacıbaşı Menkul Değerler Ekonomisti Sertan Kargın, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 27 Ağustos'ta yapılacak AK Parti Kongesi'nin ve 29 Ağustos'ta göreve atanacak olan yeni hükümetin piyasalar için önemli olduğunu belirtiyor.

Ağustos'ta ayrıca FED'in Jackson Hole Toplantısı var. Bu toplantılarda önümüzdeki dönem uygulayacağı politikalara ilişkin görüşler sızıyor ve bu da global piyasaları yönlendiriyor.

27 Ağustos'taki Türkiye Merkez Bankası Para Piyasası Kurulu Toplantısı özel önem arz ediyor. Çünkü enflasyonun yükseldiği ortamda Merkez'in faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

YATIRIMCI NAKDE KOŞUYOR

Bank of America Merrill Lynch'in yaptığı ankete göre yatırımcılar portföylerinin yüzde 5.1'ini nakde çevirdi. Bu Haziran 2012'den bu yana kaydedilen en yüksek oran.

FITCH'İN KARARI 3 EKİM'DE

Eylül ayında Avrupa Merkez Bankası bankaların stres testi sonuçlarını açıklayacak ayrıca 400 milyar Euro'luk tahvil değişim programının ilk diliminin serbest bırakılmasını gündemine taşıyacak. Bu ucuz fonlama programının Türkiye'yi de olumlu etkilemesi bekleniyor.

ABD Merkez Bankası da (FED) tahvil alım programını eylülde 10 milyar dolar daha azaltacak. Banka programa ekim ayında 15 milyar dolarlık alımla son verecek. 3 Ekim de Türkiye için önemli bir dönem noktası olabilir. Çünkü ekonomideki kırılganlıklara dikkat çeken Fitch, Türkiye kararını o gün açıklayacak.

Ekim ayı sonuna kadar global piyasalarda Euro Bölgesi bankalarının stres testi sonuçları ve Japonya Merkez Bankası'nın ek parasal genişlemeye gidip gitmeyeceği konusu konuşulacak. Ekimde başlayacak olan ABD şirketlerinin bilanço

sonuçları piyasalara yön verecek.

'TÜRK LİRASI SATIŞ BASKISI GÖREBİLİR'

Morgan Stanley Küresel Kur Stratejisi Başkanı Hans Redeker, Türk Lirası'nın zayıflayacağını öngördü. Jeopolitik risk ve piyasalarda oynaklık artarken ABD ekonomisinin güçlendiğine dikkat çeken Redeker "Borçlanma maliyeti artacak. Bundan yüksek getirili enstrümanlar etkilenir. Dolayısıyla TL de satış baskısı görebilir ve zayıflar" dedi.

'Jeopolitik riskler büyümeyi etkiler'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Konjonktür Raporu'nun ilk sayısında jeopolitik risklerin, iç ve dış talepte dengelemeyi ve büyümeyi tehdit ettiğine dikkat çekildi.

Gelişmiş ülkelerin durumunun ve ABD Merkez Bankası'nın kararlarının da Türkiye için ciddi risk olduğu ifade edilen raporda ekonomi için en büyük riskin ise seçim döngüsünde iç siyasi belirsizliğin artması olduğu belirtildi. Küresel ve yerel risklere karşın, Türkiye ekonomisi için fırsatların da olduğu vurgulanan raporda temel senaryo dahilinde Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yüzde 3.4 büyüyeceği öngörüldü.

14 gün arayla iki kurum not güncelleyecek

21 Kasım'daki Standard and Poors gözden geçirmesi ve 5 Aralık'ta açıklanacak olan ertelenmiş Moody's kararları yıl sonuna doğru Türkiye ekonomisini en fazla etkileyen gelişmeler olacak.

16-17 Aralık'ta tartışılacak olan FED'in çıkış stratejisinin yanı sıra Avrupa Merkez MBankası'nın 400 milyar Euro'luk ikinci uzun vadeli refinansman programı devreye girecek. Bütün Mbunların yanı sıra Japonya ve MAvrupa'dan ek parasal genişleme olup olmayacağı tartışılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber