İşkence masrafları devletten

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2006 09:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hazine'nin, işkence ve kötü muamele suçları nedeniyle AİHM tarafından hükmedilen tazminatları, yasası da çıkarılmasına karşın suçu işleyen devlet görevlilerine rücu edemediği için 750 bin YTL ödemek zorunda kaldığı ortaya çıktı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, CHP Antalya Miletvekili Nail Kamacı'nın soru önergesine verdiği yanıtta, Devlet Memurları Yasası'nın "kişilerin uğradıkları zararlar" kenar başlıklı 13'üncü maddesine göre, kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirirken sebep oldukları zarar nedeniyle ancak kurumları aleyhine davası açılabileceğini, kurumun, zararı genel hükümlere göre sorumlu personeline rücu edebileceğini bildirdi.

Çiçek, AİHM tarafından, işkence veya zalimane, gayrı insani ya da haysiyet kırıcı muamele suçları nedeniyle devletçe ödenmesine hükmedilen tazminatların da aynı düzenlemeye göre sorumlu personele rücu edileceğine işaret etti. Çiçek, Söz konusu maddeye, AİHM tarafından işkence veya zalimane, gayrı insani ya da haysiyet kırıcı muamele suçları nedeniyle devletçe ödenmesine hükmedilen tazminatların da genel hükümlere göre sorumlu personele rücu edileceğine ilişkin düzenlemenin 9 Nisan 2002 tarihinde yürürlüğe girdiğini kaydetti.

Çiçek, bu tarihten sonra işlenen fiiller nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesinde düzenlenen işkence veya zalimane, gayrı insanı ya da haysiyet kırıcı muamele suçlarından dolayı AİHM'de, Emniyet Genel Müdürlüğü ile ilgili sonuçlandırılmış bir başvuru bulunmadığını bildirdi. Çiçek, bununla birlikte söz konusu yasanın kabulünden bugüne kadar AİHM'e yapılan başvurulardan 59'unda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 3'üncü maddesinde yer alan "Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işleme tabi tutulamaz" hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye aleyhine manevi tazminata hükmedildiğini vurguladı.

Çiçek, yasanın çıktığı günden bugüne kadar AİHM'in hükmettiği tazminatlarla ilgili olarak açılan bir rücu davasında ret kararı verildiğini ve henüz bu kararın taraflara tebliğ edilmediğini bildirdi.

RÜCU EDEMEDİK 750 BİN YTL ÖDEDİK

Bakan Çiçek, İçişleri Bakanlığı aleyhine, idari mahkemelerde toplam 115 dava açıldığını belirtirken, bu davalardan 29'unda tazminata karar verildiğini, 35'inin reddedildiğini, 51'inin ise halen sürdüğünü dile getirdi. Tazminata karar verilen davalar nedeniyle 750 bin YTL tazminat ödendiğini kaydeden Çiçek, ödenen tazminatlarla ilgili Hazine zararının giderilmesi amacıyla üç davada sorumluluğu tespit edilen üç personele karşı rücu davası açıldığını söyledi.

Jandarma Genel Komutanlığı ile ilgili olarak sonuçlanan bir dava bulunduğunu da belirten Çiçek, bu davada, davacıya 3 bin YTL manevi tazminat ödenmesine karar verildiğini, davacı henüz talep etmediğinden kendisine ödeme yapılmadığını bildirdi. Çiçek, ödeme yapılmaması sebebiyle Hazine zararı belli olmadığından, sorumlular aleyhine rücu davası açılmadığını belirtirken, davacıya ödeme yapıldığında sorumlular aleyhine rücu işlemlerinin başlatılacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber