Piyasalara Unakıtan dopingi

Haber Giriş : 22 Haziran 2006 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışı borsalardaki artışın morali ile de birlikte borsa ilk 10 dakika sonunda yüzde 4 artışla 35 bin 100 puana çıktı, dolar ve faizler hızla geriledi.

Dün 1.6700 YTL sınırına kadar çıkarak piyasalarda yeni bir sarsıntıya neden olan dolar 1.6200 YTL sınırına kadar indi. Tahvil ve bono piyasasındaki gösterge faiz oranı da dünkü yüzde 20 seviyesinden bugün yüzde 19.02'ye geldi.

Stopaj yüzde 10'a iniyor

Piyasalarda dün yaşanan sarsıntının ardından borsa yeni güne yurtdışından gelen olumlu haberler ve Unaktan'ın vergi müjdesi ile başladı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, hisse senedi ile bono ve tahvil alım satımlarında uygulanan stopaj oranının yüzde 15'den yüzde 10'a indirileceğini söyledi.

Unakıtan'ın verdiği bilgiye göre, yurtdışında yerleşiklerin finansal araçlardan Türkiye'de elde eldikleri kazanç ve iratlara uygulanacak stopaj oranı da sıfırlandı.

Açılışla birlikte piyasada çok hızlı hareketler görülürken, borsa 35 bin 378 puana kadar yükseldi. Bu seviyede hafif kar satışları geldi ve endeks 35 bin seviyesinde dengelendi.

35 bin-35 bin 500 bandının çok önemli olduğuna işaret eden uzmanlar, bu seviye geçilmeden borsada kalıcı bir yükseliş beklenmemesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Borsa yükselişe hazırlanıyor
Piyasalarda dün yaşanan sarsıntının ardından borsa yeni güne yurtdışından gelen olumlu haberlerle başlayacak.

ABD, Latin Amerika ve Asya borsalarındaki yükselişlerin etkisinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda da (İMKB) görülmesi beklenirken, borsada ilk hedef olarak 34 bin seviyesi öne çıkıyor.

Dün güne olumlu başlamasına rağmen 35 bine doğru yaptığı atakta başarılı olamayan borsa, yurtdışındaki düşüşlerinde etkisiyle yönünü ilk seansın ortalarından sonra aşağı çevirdi. Avrupa Merkez Bakası Başkanı Trichet'in 'faiz artışlarına devam' sinyali tüm piyasaları etkilerken, Avrupa borsalarında da düşüşlere neden oldu.

İMKB'nin de bu satış eğiliminden payını aldığı izlenirken, dolar ve faizlerdeki yükseliş de borsadaki kan kaybını hızlandırdı. Endeks gün sonunda yüzde 2.43 düşüşle 33 bin 762 puana geriledi.

Yurtdışından yükseliş haberleri geliyor

Bugüne bakıldığında ise borsa biraz daha olumlu bir güne hazırlanıyor. Yurtdışı piyasalardaki hareketleri takip eden borsaya bugün Amerika ve Asya kıtasından güzel haberler gelirken, İMKB'nin de bu yükselişlerden payına düşeni alması bekleniyor.

İki günlük düşüşün ardından önceki gün yönünü yukarı çeviren Dow Jones'da alışlar dün hızlandı. Özellikle FedEx ve Morgan Stanley'in beklenenden yüksek kar açıklaması borsaya hareket getirirken, Dow Jones da 100 puanın üzerinde bir artışla 11 bin 79 puana çıktı. Hisse senetlerinin değer artışı ise yüzde 1 olarak kaydedildi.

Dün Nasdaq yüzde 1.6, S&P 500 de yüzde 1 değer kazandı.

Latin Amerika ve Uzakdoğu da hareketli

ABD'deki artışla birlikte Latin Amerika borsaları da olumlu bir gün geçirdi. Brezilya'da yüzde 2.72, Meksika'da yüzde 2.11, Arjantin'de de yüzde 1.88 yükseliş görüldü.

Dünkü artışlar bugün halen işlemlerin devam ettiği Uzakdoğu borsalarında da kendini gösteriyor. Japon Nikkei endeksi gün ortasında yüzde 2.3 değer kazandı. Güney Kore KOSPI yüzde 1.3, HongKong Hang Seng yüzde 1.2 ve Tayvan borsası da yüzde 2.6 yükseldi.

İlk hedef 34 bin

Yurtdışındaki hareketlerin İMKB'ye de yansıması halinde borsada ilk hedef 34 bin seviyesinde bulunuyor. Endeksin bu bölgeyi aşması halinde 34 bin 500 ve 35 binde de dirençleri var. Özellikle 35 bin-35 bin 500 bandına dikkat çeken uzmanlar, bu seviye geçilmeden borsada kalıcı bir yükseliş beklenmemesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

Borsada en önemli destek seviyesi olarak da 33 bin 500 öne çıkıyor. Bugün yurtdışındaki hareketler yanında içerde döviz ve faizdeki oynamaların da gözden uzak tutulmaması gerektiğini belirten analistler, özellikle dövizdeki ateşin sürmesi halinde borsada kalıcı bir toparlanmanın zor olduğunu belirtiyorlar

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber