TSE'nin ismindeki 46 yıllık yanlış yasayla düzeltiliyor

Haber Giriş : 23 Haziran 2006 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), ismindeki yazılışı 46 yıl sonra yasayla düzeltiyor. 1960 yılındaki kuruluş kanununda ismi ?Türk Standardları Enstitüsü' olarak yazılan kurumun adındaki ?standardları' şeklindeki yanlış yazım, ?standartları' olarak değiştirildi.

Günlük kullanımda ve yazı dilinde ?standart' şeklinde kullanılan kelime, TSE'nin yazışmalarında ve resmî evrakında ?standard' olarak kullanılıyordu. Hukuki zorunluluk nedeniyle TSE, bütün resmî yazışmalarında tam 46 yıldır bile bile bu yanlışı devam ettiriyordu. Türk Dil Kurumu'nun da doğru kullanım olarak benimsediği ?standart' ifadesi, TSE dışındaki resmî ve özel kuruluşlarla yazışmalarda bu şekilde yer alıyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı kuruluş olarak hizmet veren TSE'yi mali ve idari özerkliğe kavuşturmak amacıyla hazırlanan yasayla isim yanlışlığına da son veriliyor. Başbakanlık'a gönderilen yasada isim yanlışlığını düzelttiklerini ifade eden TSE Başkanı Kenan Malatyalı, Türk Dil Kurumu'ndan da görüş aldıklarını ve doğru kullanımın ?standart' şeklinde olduğunu aktarıyor. Malatyalı, TSE'nin kurulduğu 1960 yılında yapılan yanlışlığın sebebine ilişkin olarak ise yorum yapmıyor. Önemli olanın yanlışı düzeltmek olduğunu ifade eden Malatyalı, TSE dışında hiçbir kurum ya da kuruluşun ?standard' kelimesini kullanmadığını da vurguluyor. TSE, isim değişikliğinden doğacak israfı önlemek için de tedbir aldı. Yeni yasaya eklenen bir madde ile kanunun yürürlüğe gireceği tarihten önce bastırılan her türlü evrak, belge ve matbuatın bitinceye kadar kullanılması karara bağlanıyor. Ayrıca, yeni kanun yürürlüğe girdiği tarihten önce, enstitü tarafından üçüncü kişi ve kuruluşlar adına düzenlenen ya da verilen her türlü belge geçerli olacak.

Yeni yasayla birlikte Türk Standardları Enstitüsü, mali ve idari özerkliğe de kavuşuyor. Buna göre enstitü, Avrupa Birliği'ndeki eşdeğer kuruluşlar statüsüne yükselirken rekabet gücü de artacak. Bunun yanı sıra TSE'nin yurtdışında teşkilatlanmasına imkan vererek dış pazarlara açılması sağlanacak. Böylece enstitü, diğer ülkelerin pazarlarında test ve belgelendirme hizmeti sunarak söz sahibi olabilecek. Mevcut yasa dolayısıyla TSE yurtdışında teşkilat kuramadığı için dış pazarlara açılamıyor. Buna karşın Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı test ve belgelendirme kuruluşları rahatlıkla iş yapıp, para kazanıyor. Bu durum TSE'nin piyasa şartlarına göre hareket edememesi sebebiyle pazar ve müşteri kaybına yol açıyor. Yapılacak düzenleme ile devlet bütçesine yük olmaksızın enstitünün önü açılacak ve ülke dışı pazarlarda yer alması sağlanacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber