DDK'nın raporu: Fak-Fuk-Fon yoksulları unutuyor

Haber Giriş : 24 Haziran 2006 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), yoksullara yardım etmek amacıyla kurulan Sosyal Yardımlaşma Fonu'nun parasının yoksullar yerine başka alanlarda harcandığını ortaya çıkardı.

DDK, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün 2004-2005 yılı faaliyetlerini denetleyerek rapor haline getirdi. Raporda, yoksulları hedef almayan bazı projelere destek sağlanarak, bazı kuruluşların elemanlarının ücretlerinin ödendiği, sosyal yardım amacı taşımayan ve tamamen belediye hizmeti niteliğindeki projelerin desteklendiği, sivil toplum kuruluşlarının düzenlendiği inceleme gezileri için kaynak ayrıldığı, yoksullukları araştırılmadan çeşitli etkinliklere kaynak aktarıldığı belirtildi.

İller arasında eşitsizlik

Rapora göre, merkez ilçesi bulunmayan Ankara, İstanbul, Adana, Bursa, Gaziantep, İzmir, Kayseri ve Bursa illerindeki vakıflar işlevsiz kalırken, aylık payların dağıtımı açısından bu illerde diğer iller aleyhine bir eşitsizlik doğdu. Genel müdürlükten il ve ilçelerdeki vakıflara her ay için ayrılan payların gönderilmesi aşamasında, o ay için alacağı payın üç katından fazla parası mevcut olan vakıflara hiç para gönderilmezken, pay tutarı 10 bin YTL'nin altında kalan vakıflara ise 10'ar bin YTL havale gönderiliyor.
Raporda, bu durumun, aylık paylarını akılcı kullanan veya büyük projelere girişmek üzere birikim yapmaya çalışan vakıfların zararına bir sonuç doğurduğu, standart uygulamadan farklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 23 ile yüzde 50 fazla pay verilmesinin adaletsizliğe yol açtığı belirtildi. Rapora göre, 2001 krizinden sonra uygulanmaya başlanan Sosyal Riski Azaltma Projesi'nden en fazla Gaziantep'le Mersin, en az Bayburt ve Yalova yararlandı. Iğdır yardımdan hiç pay almadı.

'Yurt inşaatları incelensin'

Sosyal güvenlik vakıflarının yaptırdığı öğrenci yurtlarına ilişkin çeşitli eleştirilerin yer aldığı raporda, Alucra, Çamoluk ve Pazarlar ilçelerinde öğrenci yurdu olarak yaptırılan binalara ilişkin ihale ve hak ediş işlemlerinin incelenmesi, gerekirse soruşturulması istendi. Raporda "Alucra'da 100 kişilik öğrenci yurdunun yapım çalışmaları 1993'te başladı, aradan 12 yıl geçmesine ve bugüne kadar 1.5 milyon YTL harcanmasına karşın yurdun inşaatı bitirilemedi" denildi. Raporda yurtlarının büyük bölümünün başka kuruluşlara standart olmayan şekilde devredildiği de vurgulandı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber