Burun tıkanıklığı başarıya engel

Okul başarısını düşüren öğrenme güçlüğü ve dikkat eksikliğinin altında burun tıkanıklığı yatıyor olabilir. Uzmanlara göre zeka geriliğiyle karıştırılan burun tıkanıklığı fiziksel hastalıklara da zemin hazırlıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Eylül 2014 10:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Burun tıkanıklığı başarıya engel

GÜLDEN KILIÇ

AİLELER, okulların açılmasıyla birlikte derslerde başarının önüne geçen engelleri de çözmek harekete geçiyor. Özellikle dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü gibi sorunlar yaşayan çocukların aileleri ise daha çok panik yaşıyor. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yalçın Özsoy, çocuklarda görülen öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı, derslerde uyumanın altında burun tıkanıklığının yatabileceğini söyledi. Hatta burun tıkanıklığı nedeniyle öğrenme güçlüğünün zeka geriliğiyle karıştırıldığının altını çizen Özsoy, burun tıkanıklığının birçok probleme davetiye çıkardığını belirtti.

ZEKA GERİLİĞİ İLE KARIŞTIRILIYOR

Tıkanıklığın mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini kaydeden Özsoy, "Çocuklarda dikkat dağılması, uykuyu bozukluğu, halsizlik kişilik değişikliği, öğrenme güçlüğüne neden olabiliyor. Oksijen eksikliği öğrenmeyi zorlaştırdığı için öğretmenler çocukta zeka geriliği olduğunu düşünebiliyor" diye konuştu. Özsoy, çocuğun ağzı açık uyuması ve horlamasının burun tıkanıklığına işaret edeceğini söyledi. Bu durumda geniz akıntısının da baş göstereceğini kaydeden Özsoy şöyle devam etti "İnatçı öksürükler burun tıkanıklığına eşlik eder. Hava temizlenmeden ve ısıtılmadan akciğerlere gitmesi nedeniyle ciddi akciğer problemlerine sebep olur. Tıkanıklığı olan çocuk ağzı açık uyumalarından dolayı yüz şekli de bozulabilir."

ALERJİ DE TIKANIKLIĞA NEDEN OLUYOR

İnsanın zamanla burun tıkanıklığına uyum gösterdiğine dikkat çeken Özsoy, vakaların yapılan muayene sonucunda tesadüfen fark edildiğini söyledi. Özellikle tek burun deliğiyle nefes alanların tıkanıklığı fark etmediklerini vurgulayan Özsoy, "Alerji kaynaklıklı tıkanıklıklar fark edilemeyebiliyor" dedi.

PEK ÇOK NEDENİ OLABİLİR

Özsoy, burun tıkanıklığının nedenlerini şöyle sıralıyor: "Doğuştan sorunlar, burna darbe, yapısal bozukluk, abse, geniz eti, büyük bademcikler, viral ve kronik nezleler, sinüzit ile birlikte olan burun iltihapları, gribal enfeksiyonlar... Ayrıca alerjik rinit de tıkanmayı tetikliyor."

BURNUNUZU TUZLU SUYLA TEMİZLEYİN

* TUZLU SU İLE TEMİZLEYİN: Burnun tuzlu su ile temizlenmesi; ödemi azaltarak burun tıkanıklığının azaltır ve mikroplardan temizler.

* ODAYI NEMLENDİRİN: Kuru bir ortam burun tıkanıklığının artmasına neden olabilir. Bulunduğunuz ortamların nem dengesini sağlayın. Kalorifer peteklerinin üzerine ıslak bez konulabilir. Bir çaydanlık içerisinde su kaynatın ve bulunduğunuz ortama koyun.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber