Hükümet programı çalışma hayatı için neler vaat ediyor?

62'nci Hükümet'in programı güvenoyu aldı. Programdaki hedeflerden en önemlisi sosyal güvenlik sisteminin herkesi kapsaması.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Eylül 2014 09:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet programı çalışma hayatı için neler vaat ediyor?

Okan Güray Bülbül

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre nüfusun ancak yüzde 83,5'u sosyal güvenlik kapsamında. Yüzde 16.5'in ise güvencesi yok ve sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar.

KONTROL DE ARTMALI

65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım hizmetleri gibi sosyal yardımlara ayrılan pay, 10 yıldır düzenli şekilde artıyor. 2013'te 20,8 milyar lira sosyal yardım yapılmış. Yaşlılar ve engellilere yönelik yapılan sosyal yardımlar konusunda etkinlik analizleri yardımların amacına ulaştığını gösteriyor. Ancak bunun dışındaki yardımların bireyleri tembelleştirmeden, suiistimalleri engelleyecek şekilde verilmesi çok önemli.

Geçtiğimiz dönemlerde yürütülen sosyal politikalardan belki de en önemlisi, engellilere yönelik hizmetlerdi. Özellikle engellilerin toplumsal hayatta daha fazla görünür olmalarını sağlamak, toplumsal entegrasyonlarını gerçekleştirmek adına atılan adımlar olumlu sonuçlar vermeye başlamıştı. Hükümet programında dezavantajlı kesimlerin hizmetlere adil ve eşit bir şekilde ulaşmasının daha büyük kapsamda sağlanacağına ilişkin taahhütler bulunuyor. Hükümet programındaki bir hedef Türk çalışma hayatı için yeni bir kavramı tartışmaya açıyor. Programda çalışanların emekli olduklarında oluşabilecek gelir kayıplarını en aza indirmek için tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulması ve yaygınlaşmasının sağlanması hedefleniyor. Bazı Avrupa ülkelerinde tamamlayıcı emeklilik sistemi isteğe bağlı olarak değil, zorunlu şekilde uygulanıyor.

TÜRKİYE YABANCI DEĞİL

Tamamlayıcı emeklilik sistemlerine aslında Türkiye çok da yabancı değil. Geçmişte OYAK ve MEYAK gibi oluşumlarla tamamlayıcı emeklilik sistemleri deneyimini kısmen de olsa yaşatmıştı. Aynı şekilde bankaların kurdukları sandıklar sayesinde pek çok bankacı hem SGK'dan emekli maaşı alıyor, hem de kendi banka sandığından hatırı sayılır bir ikinci emekli maaşına sahip. Çalışanlar bu şekilde kendilerini güvende hissediyorlar ve çalışırken daha düşük ücretler elde etseler bile emekliliklerinde rahat ediyorlar.

Devletin desteği şart

Devletin mutlaka sistemin güvencesi olması ve sistemde biriken paraların sağlam bir teminat altına alınması gerekmektedir. Diğer yandan, bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi devletin bizzat birikim yapılmasına katkı sağlaması da sistemi cazip hale getirecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber