Soğan da kuraklıktan nasibini aldı

Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden biri olan Amasya'nın Suluova ilçesinde, yağışların beklenen seviyelerde olmaması ve kuraklık nedeniyle dönüm başı ekim alanları ile verimin düştüğü belirtildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2014 15:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Soğan da kuraklıktan nasibini aldı

Türkiye'nin önemli soğan üretim merkezlerinden biri olan Amasya'nın Suluova ilçesinde, yağışların beklenen seviyelerde olmaması ve kuraklık nedeniyle dönüm başı ekim alanları ile verimin düştüğü belirtildi.

Soğan Üreticileri Birliği Başkanı Haydar Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl yaşanan zirai don ile kuraklığın soğan üretimini olumsuz etkilediğini ancak üreticinin yurt dışına yapılacak ihracata umutla baktığını söyledi.

Soğan üreticisinin alternatif ürün olarak bu yıl mısır üretimine yöneldiğini, kuraklıkla soğan üretiminin büyük oranda düştüğünü ifade eden Karaca, "Soğan hasadının ardından soğan satışları iç pazarda devam ediyor. Kuraklık nedeniyle soğanda verim çok düşük. Soğanda bu yıl ekim alanı da düşük, verim de. Geçen sene dönümden ortalama 4 ton soğan alınırken bu yıl rakam 2 tona kadar düştü" dedi.

- Çiftçi ihracattan umutlu

Soğan üreticisinin Rusya başta olmak üzere Ortadoğu pazarından umutlu olduğunu dile getiren Karaca, şöyle konuştu:

"Şu anda soğanın kilosu ortalama 40 kuruştan alıcı buluyor. Ama bir ay içinde yükseleceğini tahmin ediyoruz. Ekim ayından sonra Rusya, Gürcistan, Ermenistan ve Ortadoğu ülkelerine ihraç başlayacak. Çiftçi ihracatı bekliyor. Soğan üretiminin az olması soğanı daha da değerli hale getirecek. Soğan üreticisi iç pazar dışında daha çok ihracatı bekliyor. Üretici, ihracattan umutlu diyebiliriz. Bu yıl soğan üreticisini güldürecek gibi gözüküyor. Bir ay içinde ihracatın başlaması ile çiftçinin yüzü gülecek."

Karaca, bu yıl üretimin az olmasına karşın üreticinin elde ettiği üründen daha fazla kazanç sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber