Pollmark'ın yaptığı anket, halkın yüzde 72.4'ünün yargıda rüşvet döndüğüne inandığını da ortaya çıkardı.

Haber Giriş : 04 Şubat 2004 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pollmark'ın yaptığı anket, halkın yüzde 72.4'ünün yargıda rüşvet döndüğüne inandığını da ortaya çıkardı.

Pollmark Araştırma Şirketi tarafından yapılan son kamuoyu anketinde, Türkiye'nin AB'ye üyeliğini destekleyenlerin oranı yüzde 73 olarak çıktı. Ankette, CHP, ana muhalefet partisi olarak performansı düşük çıkarken, AK Parti'nin seçimlerde yüzde 52 oy alacağı ortaya çıktı. CHP'nin oyları ise yüzde 15'e düştü. Yargıda rüşvet iddiaları gündeme gelirken, toplumun yüzde 72.4'ü rüşvetin yargıda yaygın olduğuna inanıyor.

AK Parti yüzde 52

AK Parti tarafından Pollmark Araştırma'ya yaptırılan Ocak ayı gündem araştırması ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Anket bugün seçim olması halinde AK Parti'nin yüzde 39.4, CHP'nin 11.8, MHP'nin 5.6, GP'nin 4.9, DYP'nin 4.6 ve DEHAP'ın yüzde 3.6 oranında oy alacağını ortaya çıkardı. Kararsız olan veya hiçbir partiyi desteklemeyeceğini belirten seçmen oranı ise yüzde 25.3 oldu. Kararsızların oylarının dağıtılması halinde ise AK Parti yüzde 52.7, CHP 15.8, MHP 7.5, GP 6.6, DYP 6.2 ve DEHAP yüzde 4.8 oy alıyor.

Hükümet başarılı

Hükümetin Ocak ayında gösterdiği performansı başarılı bulanların oranı yüzde 54.1, başarısız bulanların oranı ise yüzde 34.3 oldu. Hükümetin Türk Lirası'ndan 6 sıfır atma kararı ankete katılanların yüzde 66.2'si tarafından olumlu karşılandı. Pollmark'ın anketinde toplumun yüzde 55.6'sı, hükümetin Türkiye'nin ekonomik sorunlarının üstesinden gelebileceğini düşünürken, yüzde 34.2'si ise buna ihtimal vermiyor.

Yargıda rüşvet var

Neşter-2 Operasyonu ile bazı yargı mensuplarının rüşvet aldığı iddiaları gündeme gelirken halkın büyük çoğunluğu yargıda rüşvet olduğuna inanıyor. Ankete katılanların yüzde 72.4 gibi bir çoğunluğu yargıda rüşvetin yaygın olduğuna inanıyor. Yargıda rüşvet olmadığına inananların oranı ise sadece yüzde 14.1. Ankette, Türkiye'nin AB'ye üyeliği yönünde bir referandum yapılması durumunda toplumun yüzde 73.1'i üyelik yönünde, yüzde 18.8'i ise üyelik aleyhine oy kullanacağını belirtildi. Kuzey Irak'ta bir Kürt devletinin kurulacağını düşünenler yüzde 29.4, buna ihtimal vermeyenlerin oranı ise yüzde 55.7 oldu.

Kıbrıs'ta kafalar karışık

Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra Kıbrıs sorununa BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın planı esas alınarak çözüm bulunması kararı çıktı. MGK'nın bu kararını onaylayanların oranı yüzde 23.1 çıkarken, karşı çıkanların oranı ise yüzde 39.3 oldu. Kurban Bayramı'nda, kurban keseceğini belirtenlerin oranı yüzde 51.1, kesmeyeceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 42.4 oldu.

CHP muhalefette sınıfta kaldı

Toplumun yüzde 66.5'i anamuhalefet partisi olarak CHP'nin performansını başarısız buldu. CHP'yi muhalefette başarılı bulanların oranı ise sadece yüzde 17.5 olarak çıktı. CHP'nin muhalefet performansını CHP'lilerinin yüzde 47'si başarılı bulurken yüzde 44'ü de başarısız bulduğunu ifade etti. CHP, özellikle Kamu Yönetimi Reformu Tasarısıyla muhalefetin dozunu arttırırken, halkın büyük çoğunluğunun bu reformun ne getirdiğinden haberdar olmadığı belirlendi. CHP'nin bu konuda hükümete ve AK Parti'ye yönelik eleştirilerini haklı bulanların oranı yüzde 26.8, haksız bulanların oranı ise yüzde 59.1 olarak çıktı. CHP, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'e muhalefet ederken CHP'nin Ömer Dinçer ile ilgili olarak "devlet ve rejim düşmanı" suçlamasını haklı bulanlar, yüzde 21.9, CHP'yi haksız bulanlar ise yüzde 40.1 oldu. CHP başta olmak üzere bazı kesimler AK Parti hükümetini 'gizli niyetleri olmakla' suçlarken, Pollmark'ın anketinde ilginç bir soru yöneltildi. "Hükümet şeriat devleti mi kurmaya çalışıyor?" sorusuna ankete katılanların yüzde 65.9'u hayır cevabını verdi. Bu soruya olumlu cevap verenlerin oranı yüzde 23.1 olarak çıkarken bu cevabı en çok Genç Parti'lilerin vermesi dikkat çekici bulundu.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber