İşçiler de enflasyona yenildi...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İmalat sanayiinde çalışan işçiler de enflasyona yenildi. Sektörde çalışan işçilerin reel kazançlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.6 oranında kayıp yaşadı. Kamu sektöründe çalışanların reel ücretlerindeki gerileme yüzde 3.7'ye kadar çıktı. Özel sektörde çalışanların reel ücretlerinde ise yüzde 0.4 oranında artış yaşandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), imalat sanayiinde kişi ve saat başına ücret ve kazanç endekslerini açıkladı. Bu yılın ilk üç aylık döneminde üretimde çalışan kişi başına kazanç nominal olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 oranında artış gösterdi. Bu dönemde kamu sektöründe çalışanların nominal kazançlarında yüzde 6.2, özel sektörde ise yüzde 10.6 oranında artış yaşandı. İşçilerin saat başına ortalama ücretleri ise nominal olarak kamuda yüzde 5.6, özel sektörde yüzde 11.5 ve toplamda da yüzde 10.4 oranında artış kaydetti.

Sektörde üretim dışındaki işlerde çalışanların nominal kazançları ise kamuda yüzde 14.9, özel sektörde yüzde 10.8 artış gösterdi. Üretim dışındaki işlerde çalışanların nominal kazançlarındaki toplam artış ise yüzde 11.4 olarak hesaplandı.

İŞÇİLER ENFLASYONA YENİLDİ

İmalat sanayiinde çalışanların kazançlarındaki nominal artışlar yılın ilk üç aylık dönemi sonundaki Tüketici Fiyatları Endeksinde gerçekleşen yüzde 8.16'lık yıllık artıştan arındırılarak yapılan hesaplamaya göre, üretimde çalışan kişi başına reel kazanç yüzde 0.6 oranında azaldı. Bu azalma da kamu sektöründe çalışanlardan kaynaklandı. Kamu sektöründe çalışan işçilerin reel olarak 3.7 oranında kayıp yaşadığı bu dönemde özel sektörde çalışanların reel kazancı ise yüzde 0.4 oranında arttı.

İşçilerin saat başına ücretlerinde ise reel olarak yüzde 0.1 oranında artış yaşandı. Bu dönemde kamuda çalışan işçilerin saat başına ücreti reel olarak yüzde 4.2 oranında gerilerken, özel sektördekilerin ücreti yüzde 1.1 oranında artış gösterdi. Üretim dışındaki işlerde çalışanların reel kazancı ise kamu sektöründe yüzde 4.2, özel sektörde yüzde 0.5 arttı. Sektördeki ortalama artış ise yüzde 1 olarak hesaplandı.

SEKTÖRLERE GÖRE

Üretimde çalışan kişi başına reel kazancın en fazla azaldığı alt sektör tütün ve tütün ürünleri imalatı oldu. Söz konusu sektörde çalışanların kişi başına reel kazancı yüzde 6.4 oranında geriledi. Üretimde çalışan kişi başına reel kazanç gıda ürünleri ve içecek imalatında yüzde 1.3, tekstilde yüzde 1.8, giyim eşyasında yüzde 2.4, deri işlenmesi ve bavul, çanta imalatında yüzde 4, ağaç ürünleri imalatında yüzde 3.1, kağıt ve kağıt ürünleri imalatında yüzde 0.4, kimyasal maddeler imalatında yüzde 1.7, plastik ve kauçuk maddeler imalatında yüzde 2.8, metalik olmayan mineral maddeler imalatında yüzde 0.8, ana metal sanayiinde yüzde 4.4, metal eşya sanayiinde yüzde 2.6, taşıt araçları ve karoser imalatında yüzde 2.5, diğer ulaşım araçları imalatında ise yüzde 8.4 oranında geriledi.

Reel kazanç basım ve yayım imalatında yüzde 2.2, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 16.6, büro ve muhasebe bilgi işlem makinaları imalatında yüzde 18.4, radyo, televizyon haberleşme cihazları imalatında yüzde 6.7, tıbbi, hassas ve optik aletler imalatında yüzde 4, mobilya imalatında ise reel kazanç yüzde 1.6 oranında arttı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber