Keneye karşı korunma yolları...

Haber Giriş : 27 Haziran 2006 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Dikkat! Keneleri vida söker gibi çıkarın" başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız.


Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın kaynağı olarak gösterilen keneden korunmanın yolları hakkında bilgiler verdi.

Uzman Dr. Gözüküçük yaptığı açıklamada, virüslerin neden olduğu hastalığın, oldukça ağır klinik tablolara ve yüksek oranda ölüme neden olduğunu söyledi.

Hayvandan insana geçen hastalığın, tek tek vakalar veya salgınlar şeklinde görülebildiğini kaydeden Gözüküçük, hastalığın Afrika, Asya, Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da yaygın olduğunu, son yıllarda Balkanlar, İran, Pakistan ve Güney Afrika'da görülmeye başlandığını hatırlattı.

Gözüküçük, kenelerin, insan veya hayvanlardan kan emerken virüsleri de bulaştırdığına dikkati çekerek, "Hastalığın bulaştırılmasından en çok sorumlu tutulan Hyalomma soyuna ait keneler, ülkemizin de içinde bulunduğu çok geniş bir coğrafik alanda yerleşmişlerdir. Ülkemiz, kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Hastalık daha çok kırsal alanda yaşayanlarda, bu bölgelere seyahat edenlerde ve hayvancılıkla uğraşanlarda görülebilmektedir" dedi.

Hastalığın ya direkt kenelerin vücuda yapışıp belli süre kalmasıyla veya hastalığı taşıyan hayvanların kan ve dokularıyla temas sonucu meydana geldiğini ifade eden Gözüküçük, şikayet ve bulguları da, "Ateş, kırgınlık, baş ağrısı, halsizlik, kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı ve iştahsızlık, bazen kusma, karın ağrısı veya ishal" olarak sıraladı.

ÖNERİLER

Dr. Ramazan Gözüküçük, şu önerilerde bulundu:

"Hasta ve hastanın üzerinden çıkartılanlarla temas sırasında mutlaka eldiven, maske gibi standart önlemler alınmalı. Mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durulmalı. Riskli alanlarda (Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlar) bulunulması halinde, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli.

Vücuda yapışmamış olanlar dikkatlice toplanıp öldürülmeli, yapışan keneler ise kesinlikle ezilmeden, üzerine kimyasal madde dökülmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan, bir pensle sağa sola oynatarak, çivi çıkarır gibi alınmalı.

Su kenarları ya da otlak şeklindeki yerlerde piknik yapanlar dönüşte mutlaka üzerlerini kene bakımından kontrol etmeli. Kene varsa usulüne uygun olarak vücuttan uzaklaştırmalı. Çalı ve çok ot bulunan yerlerden uzak durulmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemeli.

Avcılar ve ormanlarda çalışan işçiler, lastik çizme giymeli veya pantolonlarının paçalarını çorap içine almalı. Hayvan sahipleri, hayvanlarını kenelere karşı ilaçlamalı."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber