Büyükelçi, atama davasını kazandı

Haber Giriş : 28 Haziran 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışına atanma talebi geri çevrilen Büyükelçi Deniz Uzmen'in açtığı davada Danıştay, Dışişleri Bakanlığı'nın işlemi için 'hukuka aykırı' dedi

Danıştay, Büyükelçi Deniz Uzmen'in yurtdışına atanma talebini geri çeviren Dışişleri Bakanlığı'nın işlemini hukuka aykırı buldu. Emsali görülmemiş kararda, atamalarla ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın takdir yetkisinin sınırsız olmadığı vurgulandı.

Yurtdışı atamaları açısından tarihi önem taşıyan karar, Dışişleri Bakanlığı Eğitim Merkezi Başkanı Büyükelçi Uzmen'in açtığı davada verildi. 1996'da atandığı Cakarta'dan 2001'de merkeze dönen Uzmen, 13 Eylül 2004'te yeniden yurtdışı göreve atanma talebinde bulundu.

Bakanlık, 20 Eylül 2004'te hazırladığı kararnamede, ismine yer vermediği Uzmen'in talebini geri çevirdi. İşleme, "kararnamenin birçok farklı unsurlar dikkate alınarak hazırlandığı, genel bir değerlendirmeye dayandığı" gerekçe gösterildi. İşlemin iptali istemiyle dava açan Uzmen'in talebi, 18 Mayıs 2005'te Ankara 11. İdare Mahkemesi'nce reddedildi. Kararda, tercih konusunda takdir hakkı bulunan idarenin yetkisini bir kişi lehine kullanmaya yargı kararıyla zorlanamayacağı belirtildi.

Yaş savunması

Danıştay 5. Dairesi, Uzmen'in temyiz ettiği kararı 3'e karşı 2 oyla bozdu. Kararda, işleme daha önce somut açıklama getirmeyen bakanlığın, dava nedeniyle gönderdiği savunmada, "Yurtdışı göreve atanmada memurların emeklilik yaş hadlerini dolduracakları tarih esas alınmaktadır. Ayrıca görev yerinin özelliği, adayların memuriyet geçmişi, kişisel durum ve nitelikleri ile boş bulunan temsilcilik sayıları göz önünde bulundurulmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Kararda, Dışişleri Bakanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da 60 yaşına kadar büyükelçi veya daimi temsilci olarak görev yapmamış olanların dış göreve atanamayacaklarının hükme bağlandığı, 62 yaşında olan ve ilk kez 54 yaşında yurtdışına atanan Uzmen'in yeniden atanmasında hiçbir hukuki engel bulunmadığı ifade edildi.

Kararda, buna rağmen atamalarda "emeklilik yaşının dolacağı tarihi" esas alarak, hukuka aykırı farklı bir ölçüt getiren bakanlığın ölçütün hukuka aykırı olduğunu fark ettiğini sonraki işlemleriyle de gösterdiği de kararda vurgulandı.

Yerel mahkeme, bozmaya karşı ilk kararında direnirse dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gelecek. Yerel mahkeme karara uyarsa, karar benzer işlemler için emsal oluşturacak.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber